Valeriuskliniek verhuisd

De Valeriuskliniek is het gebouw aan het Valeriusplein nu definitief aan het ontruimen. Eigenaar GGZ inGeest geeft de voorkeur aan nieuwbouw in Buitenveldert, bij de VU.Voorzijde Valeriuskliniek

De kliniek voor psychiatrie en neurologie opende in 1910 de deuren aan het plein. Opdrachtgever tot de bouw was de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen in Nederland.  Die vereniging werd geleid door Lucas Lindeboom, een gereformeerde dominee die stelde dat bij geesteszieken de relatie tussen patiënt en God verstoord is. Gelukkig voor de patiënten koos geneesheer-directeur Bouman voor moderne behandelmethoden gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Er werd vanaf het begin nauw samengewerkt met de eveneens chistelijke Vrije Universiteit. Die zou niet veel later vlakbij enkele grote laboratoria bouwen, in de De Lairessestraat.

Het gebouw van 1910 zag er anders uit dan tegenwoordig. De architect van destijds, H. Bonda, was een aanhanger van de stijl van Berlage. De kliniek vertoonde daardoor overeenkomsten met diens Beurs en ANDB-gebouw, onder meer door de Berlagiaanse torens.

Het gebouw van Bonda.

Tussen 1937 en 1941 werd het gebouw grondig verbouwd. De deels stalen fundering bleek te roesten en moest vervangen worden. Architect Arnold Ingwersen gaf het gebouw ook een extra verdieping en een nieuwe gevel, die meer licht toeliet. Het grote glas-in-loodraam boven de ingang, met 15.200 stukjes glas, werd ontworpen door Matthieu Wiegman. Het is goed te zien in deze reportage van AT5.

De toekomst van het gebouw is nog onzeker. Het staat te koop. Het bedrijf dat ook al plannen heeft voor het Prinsengrachtziekenhuis zou er een luxe verzorgingshuis willen vestigen.

Eén reactie op “Valeriuskliniek verhuisd

  1. Even dwalen door mijn verleden kwam ik weer in de Valeriuskliniek terecht. Wat een fijne herinneringen bewaar ik daaraan. In de jaren 70 als stagaire veel geleerd. Dezelfde plek waar ook mijn moeder haar opleiding gevolgd heeft. Pracht gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *