Monumenten op de kaart

De site amsterdamopdekaart.nl is nu uitgebreid met een kaart waarop als het goed is alle Amsterdamse monumenten worden getoond: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Je zou verwachten dat de gemeente met veruit het grootste aantal monumenten van Nederland, bijna tienduizend, ergens een handig overzicht zou geven van die monumenten. Om onbekende redenen wil dat de hoofdstad maar niet lukken.

Ooit was er opdekaart.amsterdam.nl waar o.a. monumenten te vinden waren. Die site werd eind 2017 opgedoekt. Op de waarderingskaarten, maps.amsterdam.nl/ordekaart, stonden monumenten lange tijd ook aangegeven, maar op de huidige versie niet meer. Er was ook maps.amsterdam.nl/monumenten, maar die is al een poos “(tijdelijk) buiten gebruik”.

Nu is er alleen nog een kaartlaag met monumenten op het dataportaal data.amsterdam.nl. Met een beetje klikken krijg je daar uiteindelijk een mooie kaart met monumenten te zien. Directe link.

Problem solved, denk je dan, maar helaas gaat dat portaal al minstens een half jaar gebukt onder storingen en tergende traagheid. Op dit moment staat er zelfs een waarschuwing: “Voor medewerkers is het niet altijd mogelijk om de kaart en de kaartlagen raad te plegen [sic].”

Open data to the rescue. Niet klagen maar aanpakken. Het bestand met monumenten wordt door de gemeente aangeboden in verschillende formats, zowel via een API als ter directe download. Daarmee heb ik nu amsterdamopdekaart.nl/monumenten gemaakt: een simpele kaart met de locaties van rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Een script haalt dagelijks een vers bestand op bij de gemeentelijke API. Voor zover ik het kan overzien is het bestand compleet en actueel – maar ik sta er niet voor in.

De kaart toont ook objecten die kandidaat zijn om aangewezen te worden tot gemeentelijk monument. Op dit moment zijn dat er veertien, of eigenlijk negen, nee zeven:

Het Pentagon en het voormalige ABN-kantoor in de Vijzelstraat zijn bij mijn weten eind vorig jaar al aangewezen, maar blijkbaar is dat nog niet in verwerkt in dit bestand.

Met het aanwijzen van het Steve Bikoplein is de stadsdeel Oost al sinds mensenheugenis bezig, ben benieuwd of dat ooit nog gaat lukken. (En waarom is het Burgerziekenhuis eigenlijk geen monument? De wegen van het stadsdeel zijn ondoorgrondelijk.)

Enfin, amsterdamopdekaart.nl/monumenten dus.

Update 31 maart: aan het bestand zijn nu de provinciale monumenten toegevoegd. Dat zijn 16 onderdelen van het complex Noorder IJ- en Zeedijken, een kustbatterij, een molen en twee gemalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *