Verbandfabriek wordt hostel?

In Amsterdam-Oost is veel ophef ontstaan over de mogelijke komst van een groot hostel naar de Weesperzijde. Het zou met 1000 à 1400 bedden het grootste hotel in Nederland worden, en omwonenden vrezen voor overlast.

Het gebouw is nu vooral bekend als het voormalige hoofdkantoor van de brandweer. Het is echter gebouwd als fabriek voor verbandstoffen van de Amsterdamse firma Utermöhlen & Co., in 1896-1897. Het werd een complex met behalve het pand op de hoek een gebouw in de Graaf Florisstraat en een fabriekshal op het binnenterrein.

Architect was Jan van Looy (1852-1911). Hij ontwierp onder meer de boekhandel van Allert de Lange op het Damrak, gebouw New York in de Leidsestraat (voorheen Metz) en de Elisabeth Otter-Knoll Stichting aan het Eikenplein.

Utermöhlen verliet het gebouw in 1955 en ging naar de Molukkenstraat. Nieuwe gebruikers van het complex aan de Weesperzijde werden de Bescherming Bevolking (BB) en later de brandweer. Die laatste vertrok in 2009 naar de Karspeldreef in Zuidoost.

Bron: parool.nl/….

Update februari 2014: het plan is afgeblazen. De gemeente wil het hostel nu in kleinere vorm onderbrengen in het voormalige Groot Laboratorium van Shell in Noord.

Eén reactie op “Verbandfabriek wordt hostel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *