Site uitgebreid, nieuw tijdperk

De site is uitgebreid met een hoop extra content. En we stappen het Post-’65-tijdperk binnen.

Aan de website zijn nu de beschrijvingen van personen en organisaties, thema’s en  complexen toegevoegd. Behalve veel extra informatie biedt dat een hoop kruisverbanden die vooral de ontwikkelingen in de periode 1850-1940 verduidelijken. Eerder waren die teksten alleen in de apps beschikbaar.

Daarnaast is begonnen aan het in beeld brengen van een derde tijdperk: na de ‘Jonge Bouwkunst’ (1850-1940) en de Wederopbouw (1945-1965) komt Post-’65 aan bod, ruwweg 1966 tot 1990. De grote ontwikkelingen van die tijd zijn de deïndustrialisatie, de leegloop in de oude buurten en de pogingen om het verval daar te keren door stadsvernieuwing. De erfgoedvereniging Heemschut heeft de aandacht voor deze periode al een impuls gegeven met een selectie van (o toeval) 65 bouwwerken. Interessant is ook de opkomst van allerlei nieuwe stromingen in de architectuur.

De selectie die nu op de site staat is grotendeels ontstaan uit de top-100 van naoorlogse bouwwerken die de gemeente Amsterdam een aantal jaar geleden heeft gemaakt en die wij hadden overgenomen. Die selectie liep tot circa 1970, een later jaar dan wat nu meestal als eindpunt van de Wederopbouw wordt gezien, 1965.

Eén reactie op “Site uitgebreid, nieuw tijdperk

  1. Graag zou ik willen weten waar de afkortingen van de kolommen ‘hne’ en ‘hno’ voor staan. Ik ben namelijk op zoek naar meer informatie over de Alexanderkade 16 in Amsterdam, waar mijn grootvader in 1895 geboren is. Ik vind wel bouwtekeningen van de Alexanderkade 12, 13 en 14, maar niet van 15 en 16 (anders dan van een houten bouwloods).
    Hopelijk kan ik deze vraag ook hier stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *