Prinsengrachtziekenhuis verkocht

Ingang PrinsengrachtziekenhuisHet Prinsengrachtziekenhuis is verkocht. De huidige eigenaar, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, draagt het gebouw op 1 november over aan projectontwikkelaar Cradle of Development. De koopsom is onbekend.

Het  rijksmonument uit 1856 aan de Prinsengracht stond sinds 2013 te koop. Het OLVG vond het gebouw verouderd en achtte renovatie niet haalbaar. De nieuwe eigenaar wil het geschikt maken voor wonen, werken en zorg. De preciese invulling is nog niet bekend.

Projectontwikkelaar COD is ook betrokken de verbouwing van een universiteitsgebouw in het Oosterpark tot hotel.

Het was een ziekenhuis voor de gegoede burgerij. Vanaf het begin werden er ook verpleegsters opgeleid; voor de bouwheer, de Vereeniging voor Ziekenverpleging, was dat de eerste doelstelling. Aanvankelijk leverde de Vereeniging vooral thuiszorg. Geleidelijk verschoof de aandacht naar de zorg in het ziekenhuis; in 1914 werd de thuiszorg gestaakt.

Sinds 1994 was het ziekenhuis een dependance van het OLVG.

Architect van het oudste deel was Jan Leliman. Bij latere uitbreidingen werd C.B. Posthumus Meyjes ingeschakeld.

Nieuwsbron: dichtbij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *