• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: november 2020.
    Afbeelding uit: november 2020. Atlanten en kariatiden: dragende zuilen in de vorm van mannelijke en vrouwelijke figuren, hier half uitgevoerd.
    Afbeelding uit: oktober 2021.
    Afbeelding uit: mei 2013.
    Afbeelding uit: november 2020. Gevel Leidsestraat.
    Afbeelding uit: oktober 2011.
    Afbeelding uit: april 2012. Boven de ingang staan de letters N en Y, van New York. Verder een zestal mannen- en vrouwenfiguren die delen van de gevel lijken te torsen.
    Afbeelding uit: april 2012. Boven de deur een monogram met de letters NY, van New York.
    Afbeelding uit: 1895. Litho van Jos. Vas Dias & Co.
    Afbeelding uit: 1891. Schets van de architect, gepubliceerd in het weekblad De Amsterdammer van 23 augustus 1891.
    Afbeelding uit: augustus 2006. Het Weense gebouw dat als voorbeeld diende. Het staat op de hoek Graben - Spiegelgasse.
    Afbeelding uit: oktober 2023. In de steigers.

    Een 26 meter hoog pand op de hoek Leidsestraat/Keizersgracht, met natuurstenen gevel. Boven de winkel op de begane grond bestond het oorspronkelijk uit kantoorruimte. Het werd gebouwd in opdracht van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij, de New York Life Insurance Company. Die nam zelf de tweede verdieping in gebruik.

    Het pand lijkt bijzonder veel op een gebouw van dezelfde maatschappij in Wenen (1886, arch. Carl Schumann & Theodor Bach). Ook dat is ontworpen in de barokke bouwstijl ("beaux arts", aansluitend op neoclassicisme, neobarok en neorenaissance) die in Wenen destijds geliefd was.

    Het nieuwe gebouw werd met gemengde gevoelens ontvangen. Velen vonden het veel te groot. Het Nieuws van den Dag schreef bijvoorbeeld:

    Heden is het reusachtige gebouw op den hoek van de Keizersgracht en de Leidschestraat met eenige feestelijkheden geopend. De verschillende groote kantoorgebouwen, welke, als hoofdzetels van levensverzekeringmaatschappijen, in den laatsten tijd op verschillende hoeken verrezen, zijn hiermede, door dit paleis van de ā€žNew-York Life Insurance Companyā€, in omvang, hoogte en rijkdom van inrichting, verre overtroffen. Het zij hier vastgesteld, dat wij ons van een beoordeeling der architectonische waarde van het gebouw geheel onthouden, al kunnen we iets medevoelen voor de klacht van menig Amsterdammer, dat het in deze omgeving ā€žalles doodslaatā€ en den deftigen eenvoud der statige gracht verstoort door zjjn reusachtige afmetingen.

    Op de begane grond kwam de winkel in reis- en sportartikelen van F.A.L. de Gruyter (niet te verwarren met de kruideniersketen). Die had eerder twee winkels in de Leidsestraat, nummer 27 en 38. Wellicht aansluitend op de Amerikaanse link noemde de het bedrijf zich De Gruyter's Stores. Het ging in 1898 failliet.

    Vanaf 1908 zat hier Metz & Co, dat overkwam van Kalverstraat 185-187. Metz verkocht destijds vooral meubels en zijden stoffen. Het was een oud Amsterdams bedrijf, voortgekomen uit een in 1740 geopende stoffenwinkel in de Sint Antoniesbreestraat.

    In 1919 werd het kantoorgedeelte van het gebouw onder leiding van architect H.A. van Anrooy verbouwd tot winkelruimte.

    Metz was ook de Nederlandse vertegenwoordiger van de artistieke Engelse Liberty-artikelen. In 1927 kwam er een atelier voor Liberty-producten in de Kerkstraat, ook ontworpen door Van Anrooy.

    De koepel op het dak, een tentoonstellingsruimte, werd in 1933 ontworpen door G.Th. Rietveld in een functionalistische stijl.

    In 2012 verhuisde luxespullenwinkel Metz naar het kleinere pand Leidsestraat 1. Hier in gebouw New York kwam een vestiging van de Amerikaanse modeketen Abercrombie & Fitch. Die werd eind 2022 gesloten.

    Beelden van de opening van A&F.

      New York. Keizersgracht 455, Leidsestraat 36

      Datering:
      1892
      Ontwerp:
      Looy, J. van
      Bouwstijl:
      Neobarok
      Oorsponkelijke functie:
      Kantoor met winkel
      Status:
      Rijksmonument (408905)
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      oktober 2023

      Er zijn 42 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (42)

      Zoeken