Oude filmbeelden van Amsterdam gerestaureerd

Het Eye Filminstituut heeft een aantal stokoude korte films van Amsterdam rond 1900 geconserveerd en gedigitaliseerd. Een korte toelichting op de beelden.

Met hulp van crowdfunding heeft het filmmuseum oude films gerestaureerd van Nederlandse filmers. Er bestaan nog oudere beelden, gemaakt door buitenlandse bezoekers.

Een van de makers is Franz Anton Nöggerath sr., destijds eigenaar van het Floratheater in de Amstelstraat (afgebrand in 1902). Hij vertoonde daar af en toe films, en merkte dat daar veel belangstelling voor was. In 1907 opende hij in de Reguliersbreestraat een aparte bioscoop, Bioscope-Theater Nöggerath.

De Dam omstreeks 1900

Gezien naar het paleis, met in het midden Naatje van de Dam. Officieel heette dat monument ‘De Eendracht, Gedenkteeken aan den Volksgeest van 1830-1831’. Het werd opgericht in 1856 op initiatief van veteranen van de Tiendaagse Veldtocht. Beeldhouwer Louis Royer maakte het vrouwenbeeld, dat al snel de bijnaam Naatje kreeg, destijds een veelvoorkomende voornaam. Naatje kon slecht tegen water en kou en brokkelde af. In 1914 was ze er dusdanig aan toe dat ze werd afgebroken, ook om ruimte te maken voor een trambaan.

De oude Beurs

Gezien naar het Damrak. Rechts de beurs van Zocher, een classicistisch monstrum gebouwd tussen 1841 en 1845 naar ontwerp van de architect J.D. Zocher. Het gebouw werd in 1903 gesloopt nadat de Beurs van Berlage gereed was. Op de vrijgekomen plek verrees enkele jaren later de Bijenkorf.

Links weer Naatje en daarachter, op de hoek met het Damrak, een gebouw uit 1899 gebouwd naar ontwerp van A.C. Boerma. Het bood onderdak aan onder meer café De Bisschop. De fundering was zo slecht dat het al in 1934 werd vervangen door het gebouw dat er nu nog staat.

Aankomst van Paul Kruger

Gemaakt op het bezoek op 20 december 1900. Paul Kruger, de in Nederland immens populaire president van de Transvaal-republiek, bezocht toen Amsterdam. In Zuid-Afrika woedde op dat moment de Tweede Boerenoorlog. We zien een menigte voor Centraal Station.

Jacob Olie was er op de Dam ook bij met zijn camera.

Jacob Olie, Dam

Tewaterlating van de ‘Koningin Regentes’

Het marine-etablissement op Kattenburg had destijds nog een eigen scheepswerf, de Rijkswerf. Op 24 april 1900 werd Hr. Ms. Koningin Regentes te water gelaten, nadat het gedoopt was door koningin-regentes Emma.

Beautiful Amsterdam

Dit is een promotiefilm voor het Amstelhotel, gemaakt in 1927 door Alex Benno. Hij reed met draaiende camera over het Damrak langs de Beurs naar Centraal Station. Verder beelden van de Amstelsluizen, de Hogesluis en uiteraard het Amstelhotel.

De tram is inmiddels geëlektrificeerd en er rijden auto’s door de straten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *