Boekje met monumenten in stadsdeel Zuid

Verdistraat-Stadionweg, GJ Rutgers 1930Stadsdeel Zuid heeft een mooi boekje gemaakt over het Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014. Het bevat beschrijvingen van ruim 180 panden in Zuid die in die periode tot gemeentelijk monument zijn verklaard.

Het Gemeentelijk Monumenten Project (GMP) vloeide voort uit het landelijke Monumenten Inventarisatie Project (MIP). Het MIP leverde een lijst op met panden uit 1850-1940 die in aanmerking zouden kunnen komen voor de status van beschermd rijksmonument. Van de ongeveer 4000 Amsterdamse MIP-panden werden er uiteindelijk zo’n 200 tot rijksmonument verklaard.

De gemeente Amsterdam vond dat wat mager en begon rond het jaar 2000 een eigen project, het GMP. Voor rijksmonumenten wordt gekeken naar het landelijk belang, terwijl voor gemeentelijke monumenten een plaatselijk belang voldoende is. Er was zodoende een mogelijkheid om afgewezen MIP-panden alsnog te beschermen. Er werden ook panden bekeken die door het MIP waren overgeslagen.

Er werd begonnen met de binnenstad. Tussen 2004 en 2007 werden daar ruim 900 panden toegevoegd aan de lijst van gemeentelijke monumenten. Vanaf 2008 waren de overige stadsdelen aan de beurt. Die namen ook na-oorlogse monumenten mee, uit de tijd van de Wederopbouw.

In Zuid is men blijkbaar gereed, zodat een overzicht gemaakt kon worden. Het boekje staat online, waarvoor hulde! Het is een pdf-document van zo’n 37 MB. De panden zijn per buurt geordend: Oude Pijp, Nieuwe Pijp en Diamantbuurt, Museumkwartier, Apollobuurt, Stadionbuurt, Willemsparkbuurt en Schinkelbuurt, Hoofddorppleinbuurt, IJselbuurt, Rijnbuurt, Scheldebuurt, Prinses Irenebuurt en Zuidas en tot slot Buitenveldert.

Het zou mooi zijn als andere stadsdelen het voorbeeld van Zuid zouden volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *