Werkteater wordt shortstaycomplex

WerkteaterHet gebouw van het Werkteater aan de Oostenburgergracht wordt verbouwd tot shortstayhotel, meldt het Parool. Het maakt deel uit van het historische VOC-complex op Oostenburg, dat nu blijkbaar Stork Residence gaat heten.

Het gebouw dateert uit 1952 en werd door Marius Duintjer ontworpen als ontspanningsgebouw voor werknemers van de firma Werkspoor. Het diende ook als entreegebouw naar de achtergelegen bedrijfspanden. In 1989 streek het Werkteater hier neer. De eigenlijke theaterzaal bevindt zich in het gebouw rechts van Duintjers ontwerp.

Interieur, met pilaren

Bijzonder aan de constructie zijn de pilaren met paddenstoelachtige top. Ze maakten het mogelijk om de vloer van de eerste verdieping slechts 20 centimeter dik te laten zijn.

Het gebouw staat in de Amsterdamse top-100 van Wederopbouw-bouwwerken. Het is een gemeentelijk monument.

Marius Duintjer (1908-1983) was een van de meest productieve Amsterdamse architecten in de Wederopbouw. Zijn bekendste werk is de Opstandingskerk in Bos en Lommer,  beter bekend als De Kolenkit.

De geschiedenis van Werkspoor gaat terug tot 1826, toen Paul van Vlissingen hier een reparatiewerkplaats voor stoommachines begon. In 1850 was het bedrijf, de Fabriek van Stoom- en Andere Werktuigen, al de grootste machinewerkplaats van Nederland, met zo’n 1000 werknemers. Er werden stoommachines maar ook stalen bruggen gebouwd. Het bedrijf werd later Werkspoor en weer later Stork en Wärtsilä. In de jaren 1990 kwam een einde aan de bedrijvigheid op Oostenburg.

Het Parool berichtte al eerder over de sluiting van het theater.

De shortstay-appartementen komen in het gebouw links van de ‘Duintjer’. De gevel van dat gebouw (nummer 73) wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat, zo valt te lezen op de website van de Short Stay Group Real Estate. Dat houdt onder meer in dat de verdwenen middelste geveltop terugkeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *