Nieuw platform over de Amsterdamse School

Burgemeester TellegenstraatMorgen wordt het Platform Wendingen gelanceerd: een website geheel gewijd aan de Amsterdamse School. De makers vragen liefhebbers en professionals om te helpen met het uitbouwen van de site.

Wellicht denkt u bij Amsterdamse School alleen aan gebouwen en misschien een enkele brug. De stroming heeft echter ook allerlei andere kunstzinnig gevormde voorwerpen voortgebracht, van sieraden tot meubilair en letters. Wat dat betreft is ze goed vergelijkbaar met stijlen als art nouveau en art deco.

De stijl werd veel gebruikt tussen ruwweg 1910 en 1930. Voormannen waren de architecten Michel de Klerk, Jan van der Mey en Piet Kramer. Ze kenden elkaar van het bureau van Ed. Cuypers. Ze werkten samen aan het Scheepvaarthuis (1913-1916) – niet geheel toevallig de plek waar morgen de presentatie plaats vindt. De stijl sloeg ook aan bij de dienst der Publieke Werken, waaraan we de talloze Amsterdamse School-scholen te danken hebben.

In de beginjaren was de stijl zeer expressief, op het lyrische af. Denk aan Het Schip van Michel de Klerk, of aan het Dageraad-complex dat De Klerk samen met Piet Kramer ontwierp. Later versoberde de ontwerpen tot wat vaak de ‘verstrakte’ Amsterdamse School wordt genoemd. In de jaren ’30 raakte de stijl in onbruik. Architecten lieten toen meer licht en lucht toe in hun ontwerpen.

Ladderraam, PasseerdersgrachtEnkele kenmerken van de Amsterdamse School: plastische vormen; gedecoreerde baksteengevels; ladderramen; ramen meestal breder dan hoog; (hoek)torentjes.

Overigens beperkte de invloed van de van origine Amsterdamse beweging zich niet tot de hoofdstad: ook elders in Nederland zijn mooie Amsterdamse School-gebouwen te vinden. Bekend zijn het postkantoor aan de Neude in Utrecht en de Bijenkorf in Den Haag.

Op onze site over Amsterdam 1850-1940 staan zo’n 700 objecten die ontworpen zijn in de stijl van de Amsterdamse School. Het zijn vooral gebouwen, diverse bruggen (van Piet Kramer), maar ook een enkel woonschip en een grafmonument.

Het platform is vernoemd naar het tijdschrift Wendingen (1918-1931), dat als spreekbuis van de beweging fungeerde. De officiële lancering van het platform Wendingen is dus morgen; de site is dan te vinden op amsterdamse-school.nl. Liefhebbers worden uitgenodigd een bijdrage te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *