Tuindorpen Amsterdam-Noord beschermd stadsgezicht

Purmerweg/Avenhornstraat. B.T. Boeyinga, 1927De rijksoverheid heeft een groot deel van Amsterdam-Noord aangewezen tot beschermd stadsgezicht. De oude lintdorpen langs de Waterlandse Zeedijk en de 20e-eeuwse tuindorpen zijn sinds gisteren beschermd.

De toelichting op de aanwijzing wijst op de grotendeels gaaf behouden structuur en bebouwing van de dorpen. Het gaat om de dorpen Oostzanerdijk, Buiksloot, Nieuwendam en Schellingwoude, en om de tuindorpen Oostzaan, Buiksloterham (Van der Pekbuurt, Bloemenbuurt/Floradorp), Nieuwendammerham (Vogelbuurt), Buiksloot (“het Blauwe Zand”) en Nieuwendam. Ook de voormalige nooddorpen Vogeldorp en Disteldorp vallen onder de bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *