Gemaal Kadoelen wordt concertzaal

Het voormalige stoomgemaal aan de Landsmeerderdijk wordt op dit moment verbouwd tot concertzaal.

Het gemaal Kadoelen dateert uit 1875 en werd gebouwd door het hoogheemraadschap Waterland. Samen met een gelijktijdig gebouwd gemaal bij Holysloot moest het de waterhuishouding van Waterland verbeteren. Tot die tijd werd het laaggelegen gebied drooggehouden door zeventien windmolens.

Nadat het in 1987 werd vervangen door een modern gemaal, wilde de eigenaar het na jaren van onbruik slopen. Nu is er alsnog een bestemming voor gevonden: concertzaal en kantoorruimte. Het wordt daartoe gerestaureerd door Stadsherstel.

Stoommachines

Waterland werd vóór 1875 drooggehouden door 17 windmolens. Het hoogheemraadschap Waterland wilde een betere bemaling en besloot tot het bijbouwen van twee stoomgemalen: een bij Kadoelen en een bij Holysloot. Het laatste sloeg uit op de Zuiderzee. Beide gemalen kregen twee stoommachines, die elk een scheprad aandreven.

Interieur, januari 2014. Foto: Joost Zonneveld
Interieur, januari 2014. Foto: Joost Zonneveld

De machines werden geleverd door het Haagse bedrijf IJzergieterij de Prins van Oranje. Architect van het gebouw was vermoedelijk J. van Leeuwen, landmeter en waterstaats-opzichter bij het hoogheemraadschap. Het gemaal werd in bedrijf gehouden door een machinist en een stoker.

De stoommachines en schepraderen werden in 1909 vervangen door zuiggasmotoren en centrifugaalpompen. In 1921 werd die installatie vervangen door een elektrische. De elektromotoren werden geleverd door de firma Smit te Slikkerveer.

Nieuw gemaal

In 1987 kwam er een geheel nieuw gemaal, vlak naast het oude gebouw. Architect was J. Overbeek. Het kreeg in 1988 de Betonprijs, “voor de inpassing van het gebouw in het landschap en voor de expressieve vormgeving”. Oordeel zelf…

Het oude en het nieuwe gemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *