Winkelcentrum Jeruzalem gesloopt

Het was al een tijdje op sterven na dood, maar nu is het kleine winkelcentrum rond het Ingenhouszhof dan toch echt helemaal weg. Weer is een stukje Amsterdam uit de Wederopbouwperiode verdwenen. Moeten we er rouwig om zijn?

Ritzema Bosstraat (rechts)

Het stond in de Watergraafsmeer, in het Tuindorp Frankendael, de wijk die vaak Jeruzalem wordt genoemd naar de vele typerende witte duplexwoningen uit de jaren ’50. Die woningen wilde men niet zo lang geleden nog allemaal slopen; inmiddels zijn het rijksmonumenten.

Het winkelcentrum werd gebouwd in 1950-1952 tussen Robert Kochplantsoen, Van ’t Hofflaan en Ritzema Bosstraat. Het bood ruimte aan een tiental kleine winkels en bedrijven. Op de eerste verdieping waren woningen.

Robert Kochplantsoen in 2011

Het bestond uit een L-vormig en een I-vormig blok. Daartussen was het Ingenhouszhof, waar de winkels aan de achterzijde bevoorraad konden worden en waar de ingangen van de woningen waren. Destijds was dat nog een nieuw concept: gangbaar waren gesloten bouwblokken waar winkels en woningen streden om een deur aan de straat.

 

kaartje

Ons is geen grootse of meeslepende architectuur ontvallen. Architect was Hein Salomonson (1910-1994), een volgeling van de functionalist Le Corbusier. Van zijn hand is het nu ook al zo desolate winkelcentrum op de hoek van de Pieter Calandlaan en Meer en Vaart in Osdorp. Fraaier zijn zijn kantoorgebouw in Buitenveldert en de villa aan de Zuidelijke Wandelweg, een gemeentelijk monument.

Overigens kunnen we Salomonson moeilijk de schuld geven voor het lot van dit winkelcentrumpje. Het consumptiepatroon is nogal veranderd sinds 1950: denk bijvoorbeeld aan de komst van supermarkten. Die vind je in het winkelcentrum rond het Christiaan Huygensplein aan de andere kant van de Middenweg, waar veel bewoners van Jeruzalem vermoedelijk al jaren hun boodschappen doen.

De sloop is onderdeel van een groter plan voor de vernieuwing van de verouderde en vergrijsde wijk. Op deze plek komt een blok met 84 woningen voor oudere bewoners van Jeruzalem, en een aantal zorgvoorzieningen voor de buurt zoals een huisartsenpost (bron).

Eén reactie op “Winkelcentrum Jeruzalem gesloopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *