Herontwikkeling Centrale Markthallen

De groente- en fruithalDe herontwikkeling van het terrein van de Markthallen lijkt nu definitief te beginnen. De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met ontwikkelaars die zich voor 25 jaar aan het project verbinden. Over verleden en toekomst van de buik van Amsterdam.

Centrale plek in het plan is de markthal, een rijksmonument. Daar komt ruimte voor winkels, horeca en evenementen. Een deel blijft beschikbaar voor de handel.

Interieur

Het gebouw stamt uit 1934 en werd ontworpen door architect Nicolaas Lansdorp van de Dienst der Publieke Werken. Het was bedoeld voor de handel in groente en fruit en is zo groot als een voetbalveld. Het is vervallen en moet nodig gerestaureerd worden.

De hal is het markantste gebouw van het Markthallen-complex, dat hier in de jaren 1930 verrees. Voedselproducenten en grossiers verkochten hier hun waren aan winkels, marktkooplieden en restaurants. Eerder gebeurde dat in de open lucht, op een terrein aan de Marnixstraat en aan de Prinsengracht. Later kwamen hier ook het stedelijke abattoir en de visafslag.

StootblokDe producten werden per trein en over water aangevoerd. Inmiddels zijn de insteekhavens gedempt en de rails verwijderd; een oud stootblok herinnert nog aan het vervoer per spoor. Tegenwoordig komt alles over de weg, wat tot de nodige overlast leidt in de Jan van Galenstraat. Het handelsvolume is vermoedelijk kleiner geworden door de opkomst van supermarktketens, die hier niet inkopen. Het terrein kreeg in 1998 wel een hippe Engelse naam: Food Center Amsterdam.

Het plan is om de bedrijven die kunnen blijven naar het noordelijke deel te verhuizen. Dat wordt bereikbaar vanaf de Haarlemmerweg, zodat er minder vrachtwagens door de Jan van Galenstraat zullen rijden. In het zuidelijke deel komen woningen. Tussen die twee delen komt een oost-west-verbinding voor fietsers, waardoor het terrein minder een barrière moet zijn tussen Staatsliedenbuurt en Bos en Lommer.

Gebouw aan de Jan van GalenstraatIn de plannen lijkt geen ruimte meer te zijn voor het huidige gebouw aan de Jan van Galenstraat. Dat werd gebouwd in dezelfde zakelijk-expressionistische stijl als de grote markthal en bood onderdak aan de Dienst Marktwezen.

Meer informatie over de plannen is te vinden op herstructureringfoodcenter.amsterdam.nl. Lees ook de herinneringen van Max Arian aan ‘de buik van Amsterdam’.

Eén reactie op “Herontwikkeling Centrale Markthallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *