Nieuwe gemeentelijke monumenten in Nieuw-West

Het stadsdeel Nieuw-West heeft eerder deze maand weer een aantal gebouwen aangewezen tot gemeentelijk monument: woningen, winkels, magazijnen, en scholen. En een begraafplaats. Hier staan ze op een rijtje.

OnderwijzerswoningSchoolmeesterswoning, Osdorperweg (circa 1860). De woning staat naast de school uit 1929 aan de Lutkemeerweg, die door het stadsdeel werd afgewezen als monument.

Begraafplaats Oud-Osdorp, Osdorperweg. Er resteren volgens fotograaf Roeland Koning nog zeven graven op deze kleine dodenakker achter de al in 1901 afgebroken r.-k. kerk van het oude dorp Osdorp.

Oude Haagseweg, Nieuwe MeerMagazijncomplex Nieuwe Meer, Oude Haagseweg (1918-1931). Voormalige munitieopslagplaats, een onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de kring van verdedigingswerken die de hoofdstad tegen een vijand moest beschermen. De gebouwen werden gekraakt lang nadat Defensie ze had verlaten. Ze worden nu gebruikt door zo’n honderd kunstenaars.

VerfdoosGrote en Kleine Verfdoos, Slotermeerlaan / Martinus Nijhoffstraat (Allert Warners, 1956). Vrolijk gekleurde portiekflats, onlangs verbouwd tot galerijflats. De vier soortgelijke flats in Zuid waren al rijksmonument.

Villa, Johan Braakensiekhof. Een villa aan de Slotervaart uit 1966 van architect L. Peters.

LucasschoolSint Lucasschool, Notweg (Publieke Werken, 1959). Oorspronkelijk een openbare lagere school, later katholiek geworden. De school was al opgenomen in de Amsterdamse lijst van 100 hoogtepunten uit de Wederopbouw. Op de speelplaats stond niet zo lang geleden een tentenkamp van afgewezen asielzoekers.

H-school, Thomas van Aquinostraat / Platostraat (Publieke Werken, 1955). Een van de vele scholen in Nieuw-West (Slotermeer, in dit geval) met een H-vormige plattegrond.

bungalows Jan BottemastraatBejaardenwoningen, Jan Bottemastraat e.o. (Aldo van Eyck en J. Rietveld, 1953). Bungalowwoningen voor ouderen, gebouwd rond groene hoven; nogal een buitenbeentje in de door strokenbouw gedomineerde wederopbouwwijk Slotermeer. Deze woningen stonden ook in de Amsterdamse Wederopbouw-Top 100.

Woon-werkcomplex Adriaan van Oordthof. Duplexwoningen en bedrijdsruimten uit 1957 van de architecten J.A. Snellebrand en G.W. Tuynman, in Slotermeer.

Twee-onder-eenkapwoningen, Professor Oranjestraat (Slotermeer). Vijf dubbele woonhuizen uit 1955 ontworpen door G. Timmers.

Flat DijkgraafpleinKloosflat, Dijkgraafplein. Deel van het woon- en winkelcomplex in Osdorp uit 1970 met de ‘hangbrugwoningen’ van architect J.P. Kloos. Typerend zijn de uitwendige galerijen en de luchtbruggen tussen de flats. Als ik het goed begrijp is alleen de meest oostelijke flat, die zonder winkels, tot monument verklaard. Het complex stond ook in de Wederopbouw-Top 100 van Amsterdam.

BerlagehofBoerderijwoningen, gelegen tussen Aalbersestraat en Cort van der Lindenkade (W.M. Dudok, 1958). Een niet zo vrolijk ogend buurtje in Geuzenveld, maar goed, het is ontworpen door de grote Dudok, die naast dit en het Havengebouw weinig sporen heeft achtergelaten in Amsterdam. De nieuwe monumenten zijn de witte huizen met overstekende kappen gebouwd aan hoven vernoemd naar enkele grote Amsterdamse architecten: Berlage, De Bazel, Jan Leliman, Jan Springer, Michel de Klerk en Pierre Cuypers. Ze hadden beter verdiend.

Pieter CalandlaanWinkelcentrum Calandlaan (Hein Salomonson, 1960). Winkelplein op de hoek van de Pieter Calandlaan en Meer en Vaart, met woningen, kiosken en pergola. De bebouwing bestaat uit twee lange blokken aan het plein en vijf gebouwtjes op het plein. Het complex stond ook in de Wederopbouw-Top 100 van Amsterdam.

Tegelijk met de aanwijzing van dit rijtje werd zoals gezegd besloten om de dorpsschool aan de Lutkemeerweg niet aan te wijzen. De aanwijzing van de militaire drinkwatervoorziening (ca. 1905) aan de Oude Haagseweg (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) en van de Lucaskerk (1964, ook in de Top 100) aan de Osdorper Ban werd aangehouden. Het stadsdeel wil verder proberen om de noordoever van de Sloterplas aan te laten wijzen tot beschermd stadsgezicht.

Het aanwijzingsbesluit met de lijst staat hier (PDF).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *