De IJzeren Eeuw

posterTv-serie, boek, stadswandelingen en een tentoonstelling: er wordt dit jaar flink uitgepakt over de eeuw waarin Nederland een modern land werd.

In het Amsterdam Museum is nog tot 2 augustus de tentoonstelling De IJzeren Eeuw te zien. Met vooral schilderijen, foto’s en reclameposters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van Nederland in de negentiende eeuw. Het was de eeuw dat de industriële revolutie eindelijk ons land bereikte. Maar het was ook de tijd van de opkomst van massabewegingen, van toerisme en sport, en van de massaconsumptie.

Wand met foto's van ijzeren spoorbruggen
Wand met foto’s van ijzeren spoorbruggen

In de tentoonstelling ligt de nadruk op Amsterdam. In de negentiende eeuw groeide de stad letterlijk uit haar jasje, over de oude stadswallen heen de weilanden in. Er is aandacht voor de industrialisatie, voor de groei van de stad en voor de omstandigheden waarin arbeiders en armen werkten en leefden. Aspecten als cityvorming en de ontwikkeling van de financiële sector komen niet aan de orde. Wellicht gebeurt dat wel in het begeleidende boek.

Tv-serie: NTR/VPRO, presentatie Hans Goedkoop, start 3 april. Website.
Tentoonstelling: 5 maart 2015 –  2 augustus 2015, Amsterdam Museum. Website.
Boek: samenstelling Kees Zandvliet en Hans Goedkoop, uitgeverij Walburgpers. Bestel online.

Eén reactie op “De IJzeren Eeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *