Paleis voor Volksvlijt herbouwen?

Foto: Jacob Olie, 1892.
Foto: Jacob Olie, 1892.

Op het Frederiksplein stond van 1864 tot 1929 het Paleis voor Volksvlijt, een gebouw van glas en gietijzer ontworpen door Cornelis Outshoorn. Het werd door een brand in april 1929 in de as gelegd.

Het gebouw werd gebruikt voor uiteenlopende tentoonstellingen en voorstellingen. Het initiatief kwam van Samuel Sarphati, die het Paleis als hart van een nieuwe stadswijk zag. Hij en Outshoorn waren geïnspireerd door het Crystal Palace in Londen, uit 1851. Ook dat paleis ging door een brand ten onder, in 1933.

Er zijn nu concrete plannen om het Crystal Palace te herbouwen. Voor geschiedenis24.nl was dat aanleiding om een pagina met filmbeelden van het Paleis voor Volksvlijt te maken. Ook de galerij die de brand overleefde en die tot 1961 bleef staan, is er te zien. Die galerij met luxe winkels naar Parijse snit was in 1881-1883 toegevoegd aan het Paleis, naar een ontwerp van A.L. van Gendt.

In Amsterdam ijvert een kleine groep rond Wim T. Schippers al jaren voor herbouw van het Paleis. Grootste sta-in-de-weg is uiteraard het gebouw van de Nederlandsche Bank, dat er sinds de jaren 1960 staat.

Eén reactie op “Paleis voor Volksvlijt herbouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *