Cineac werd gokhal

Achter een opvallende gevel aan het Damrak gaat nu automatenhal Carrousel Arcade schuil. Oorspronkelijk was het een bijzondere bioscoop.
Gevel aan het DamrakBuiten vallen de mussen van het dak, maar binnen zoemt de airco en is het aangenaam koel. Achter de foyer ligt een grote zaal met talloze gokautomaten. Pakweg een kwart is op deze dinsdagochtend al bezet. Een sierlijk draaiende trap voert naar boven, waar nog meer automaten staan.

Tot 1983 was dit gebouw een Cineac, een bioscoop waar in een doorlopende voorstelling actualiteiten afgewisseld werden met documentaires en korte films. De bioscoop ging in 1938 open. In de zaal waren 450 plaatsen en op het balkon nog eens 300. Op de grote pijl aan de gevel, waar nu Casino staat, stond destijds Cineac.

Een journalist die bij de opening aanwezig was, schreef enthousiast over het bijprogramma: “En dan de teekenfilmpjes! Het meest aantrekkelijke deel van elk program. Popeye verslaat Ali Baba en zijn veertig roovers door middel van zijn beroemde spinazie.”

Eigenaar van de Cineac was het Algemeen Handelsblad, een van de voorlopers van NRC Handelsblad. In de foyer kon men het Handelsblad lezen. De krant exploiteerde ook de bekende Cineac in de Reguliersbreestraat, die in 1934 was geopend.

De gevel is ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Een deel van de grote ruiten aan het Damrak is nu afgeschermd met platen waar het logo van Carrousel Arcade aan hangt. Architect van de bioscoop was H. van Vreeswijk, een bouwkundige die zich specialiseerde in filmzalen en schouwburgen. Na de oorlog tekende hij de Calypso in de Marnixstraat (geopend 1955, gesloopt 2007). Hij bouwde ook bioscopen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Dit artikel verscheen eerder op dichtbij.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *