Alweer twee jaar geleden wandelde ik met een journalist van NRC Handelsblad over de Rozengracht en door een stukje van West, ondertussen pratend over gevels waar een tekst op staat. Wat zeggen die teksten over de ontwikkeling van de stad?
Continue readingMonumenten op de kaart
De site amsterdamopdekaart.nl is nu uitgebreid met een kaart waarop als het goed is alle Amsterdamse monumenten worden getoond: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.
Continue readingAviateurs in Amsterdam
Met gammele vliegtuigjes werden tussen 1909 en 1914 vanuit weilanden rond de stad diverse vliegshows gehouden. Een ervan werd met een filmcamera vastgelegd.
Continue readingVan oude bruggen, de dingen, die voorbijgaan
Na 110 jaar komt er een einde aan het leven van twee voetgangersbruggen in Oost. Het onderhoud van bruggen 328 en 332 is te duur en ze zijn sowieso overbodig, aldus de gemeente.
Continue readingRuw beton
Ruw beton kan best mooi zijn.
Continue readingStadsverbeteraars
Tot ver in de negentiende eeuw deed het Amsterdamse stadsbestuur weinig tot niets om het leven van de Amsterdammers te verbeteren. Enkele burgers spanden zich daar wel voor in. We bekijken er drie.
Continue readingApp-update 2023
De vorige update van de app Amsterdam 1850-1940 was in 2020, dus het werd hoog tijd voor een nieuwe versie.
Continue readingGaten vullen
Wie goed oplet ziet her en der in de stad kleine stadsvernieuwingsprojecten met voorgevels die sterk op elkaar lijken. We bekijken twee series uit de jaren 1980 waarmee kleine open gaten werden gevuld.
Continue readingInventarisatie Amsterdamse schoenschrapers
Schoenschrapers zijn metalen rekjes waaraan men de schoenzolen af kan vegen alvorens een huis te betreden. Vuil en slijk worden zo uit het huis geweerd. Ze zijn aan de gevel bevestigd, of worden daarin weggewerkt in een nis.
Continue readingApp-update
De app Amsterdam 1850-1940 is weer bijgewerkt, met alle updates en aanvullingen van de afgelopen twaalf maanden. Dit is versie 2.5. Wie ‘m al heeft krijgt binnenkort automatisch de nieuwe versie. Wie ‘m nog niet heeft, kan ‘m hier downloaden:
Amsterdam 1850-1940: voor iOS of voor Android.