• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: december 2020.
    Afbeelding uit: december 2020. De noordkant.
    Afbeelding uit: circa 1990. Links de Leeuwenburg, rechts het Amstelstation.
    Afbeelding uit: december 2020.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: december 2020. Rechts de Rembrandttoren, gereed 1995, met 150 meter (inclusief 15 meter antenne) het hoogste gebouw van Amsterdam.
    Afbeelding uit: december 2020.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: november 1981.
    Afbeelding uit: december 2020.
    Afbeelding uit: december 2020. De pijpen rechts zijn artistiek ontworpen beluchtingspijpen.
    Afbeelding uit: september 1981. Bezoek van koningin Beatrix en staatssecretaris Smit-Kroes (geheel rechts) ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Rijkspostspaarbank.
    Afbeelding uit: december 2020.
    Afbeelding uit: december 2020. De hoofdingang, aan de noordkant. De luifel met de blauwe bogen is een latere toevoeging.
    Afbeelding uit: december 2020. Oostkant.
    Afbeelding uit: juli 2011. Oostkant.
    Afbeelding uit: december 2020. Zuid- en oostkant.
    Afbeelding uit: december 2020. Zuidoosthoek, met parkeergarage.
    Afbeelding uit: november 1981.
    Afbeelding uit: juni 2020.
    Afbeelding uit: februari 2024. Een van de kettingen die als hemelwaterafvoer fungeren.

    Gebouw De Leeuwenburg, gebouwd voor de Rijkspostspaarbank (RPS, de latere Postbank, nu ING), nu in gebruik bij de Hogeschool van Amsterdam.

    Het gebouw telt veertien verdiepingen en is 56 meter hoog. De plattegrond is grotendeels rechthoekig: alleen bij de Weesperzijde (nu een fietspad, destijds nog een doorgaande weg voor autoverkeer) is het afgeschuind. Het hoogste deel staat aan de kant van de spoorlijn. Naar de Amstel toe wordt het pand lager. Het heeft een betonskelet en is bekleed met platen grindbeton.

    Met 63.000 vierkante meter vloer was het bij de oplevering het grootste kantoorgebouw van de stad. Er werkten aanvankelijk ongeveer 2000 mensen. Ten behoeve van het bankkantoor kreeg het naastgelegen Amstelstation een nieuwe uitgang.

    Het pand staat op het terrein waar eerder de cacaofabriek van Blooker stond. De fabriek werd na de fusie van Blooker met Bensdorp begin jaren '70 afgebroken. Projectontwikkelaar Sedijko (de naam is samengesteld uit de namen van de firmanten Sebus en Dijkhuis) begon in 1973 met de bouw van het kantoorpand, dat toen nog de naam Amstelcentrum had. In 1976 werd het gekocht door de Rijkspostspaarbank.

    De RPS kwam over uit de Van Baerlestraat. De hoofddirectie van de bank ging echter naar een pand aan de Haarlemmerweg. Hier aan de Amstel kwam ook een boekingscentrale van de postgiro - een van de drie plekken in het land waar overschrijvingen uit de bekende giro-enveloppen verwerkt werden, naast Arnhem en Den Haag.

    Ook de Amsterdamse Gemeentegiro vond hier onderdak. Die instelling was toen bezig op te gaan in de landelijke Postcheque- en Girodienst, die weer steeds nauwer samenwerkte met de spaarbank.

    De Postbank had in 1998 alle ruimte niet meer nodig en vertrok naar de Haarlemmerweg. Sindsdien is het gebouw in gebruik bij de Hogeschool van Amsterdam.

    De HvA zal het pand in 2021 of 2022 verlaten voor een nieuw pand aan de Mauritskade, naast het oude Belastingkantoor. Erfgoedvereniging Heemschut heeft in 2020 de gemeente gevraagd het pand op de monumentenlijst te plaatsen: het zou kenmerkend zijn voor de periode '66-'90, en bovendien een hoogtepunt zijn in het oeuvre van architect Piet Zanstra en zijn bureau. Stadsdeel Oost en bureau Monumenten reageerden positief, maar de centrale stad wees de aanvraag af met het oog op de plannen van de gemeente voor de herontwikkeling van het gebied. Daarin is op de plek van het lage deel een hoge toren ingetekend.

      De Leeuwenburg. Weesperzijde 188-191, Amstelplein 3-7

      Datering:
      1978
      Ontwerp:
      Zanstra, de Clerq Zubli, Lammertsma & partners
      Bouwstijl:
      Brutalisme
      Oorsponkelijke functie:
      Bankkantoor
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      januari 2021

      Er zijn 18 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (18)

      Zoeken