Het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) was een initiatief van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur om een landelijk overzicht te verkrijgen van de bouwkunst en stedenbouw uit de periode 1850-1940. Het MIP werd in de periode 1987-1994 uitgevoerd door de provincies en de vier grote steden, in samenwerking met de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ).

Na de inventarisatie volgde de selectie: het Monumenten Selectie Project. Ettelijke honderden gebouwen zijn toen geselecteerd voor aanwijzing tot rijksmonument.

Uit het MIP resulteerde ook een database met 152.400 objecten. Die database is als open data beschikbaar gesteld, en wordt hier ontsloten.

Uit de toelichting (pdf) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op de dataset blijkt dat de set niet compleet is. Zo ontbreekt de gehele provincie Groningen, op de gemeente Groningen na. In Amsterdam ontbreekt het Olympisch Stadion, enz. enz.

De data worden hier onbewerkt getoond.

In het bestand is de gemeentelijke indeling van circa 2009 gehanteerd.

Sommige gemeenten tellen enkele duizenden objecten. Heb s.v.p. geduld terwijl uw browser de data verwerkt.

Het is goed mogelijk dat een object inmiddels is gesloopt.

In het kader van het MIP werd ook voor elke gemeente een beschrijving gemaakt van de belangrijkste ontwikkelingen in de gemeente in de periode 1850-1940. Op de zoekpagina wordt automatisch een link geplaatst naar die beschrijving. Van gemeenten die na het MIP zijn ontstaan bestaan geen beschrijvingen.

Bron gemeentegrenzen 2009: CBS en de afdeling Geo-informatie van het Kadaster.