1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Nieuwe Prinsengracht 130, Nieuwe Achtergracht 129

  Datering:
  1930-1934
  Architect:
  Publieke Werken (A.R. Hulshoff)
  Bouwstijl:
  Amsterdamse School, verstrakt
  Oorsponkelijke functie:
  Instituut
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Complex van twee universiteitsgebouwen. Het wat langere deel Nieuwe Prinsengracht 130 is gebouwd als Geologisch Instituut van de gemeentelijke universiteit. Nieuwe Achtergracht 129 was voor de afdeling Organische Scheikunde. In een deel van dat gebouw was het Van der Waals-laboratorium ondergebracht, een natuurkundig lab vernoemd naar Nobelprijswinnaar J.D. van der Waals (1837-1923).

  Het gebouw aan de Achtergracht werd later vernoemd naar de scheikundige A.F. Holleman (1857-1953). Het oude geologiegebouw staat nu bekend als Gebouw G.

  PW-architect Hulshoff had de Amsterdamse School hier vrijwel geheel afgezworen, zodat het een bijna traditionalistisch gebouw werd. Waarschijnlijk was ook Hulshoffs collega E.P. Messer betrokken bij het project. Het beeldhouwwerk, waaronder veel consolestenen en pijlerbekroningen, is gemaakt door Hildo Krop. Het verwijst naar de geologie en de scheikunde.

  Het ontwerp dateert uit 1928; de start van de bouw werd enkele keren uitgesteld vanwege de economische crisis. Naar verluidt heeft de Bataafsche Petroleum Maatschappij (Shell) met geld geholpen om de bouw alsnog gerealiseerd te krijgen. Er waren nauwe banden tussen de oliemaatschappij en het geologisch instituut.

  In het Geologisch Instituut waren naast diverse laboratoria ook enkele collegezalen en een bibliotheek. Op zolder waren studeerkamerjes voor afstuderende studenten.

  De gebouwen zijn nu onderdeel van het Roeterseilandcomplex van de UvA.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juli 2017
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 30 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken