1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
  • architect
  • straat
  • stijl
  • functie
  • tools
  • Gereedschap

    Kalverstraat 3-5

    Datering:
    1889
    Architect:
    Schill, T.G. & D.H. Haverkamp
    Bouwstijl:
    Neoclassicisme XIXB
    Oorsponkelijke functie:
    Restaurant en winkel
    Status:
    Gemeentelijk monument

    Oorspronkelijk zat hier visrestaurant Van Laar, naar verluidt beroemd om zijn oesters. Nu is het een schoenenzaak. Van Laar zat sinds ongeveer 1830 op nummer 3. In 1889 kocht hij Kalverstraat 5, toen nog een koffiehuis, en gaf hij opdracht tot de bouw van een nieuw pand met winkel, restauratiezalen en woning op de percelen 3 en 5. In de winkel werden oesters en fruit verkocht.

    Het gebouw werd uitgevoerd in de stijl van het internationale classicisme met geveldetails als serliana (poort met zijpoortjes), pilasters (nep-pilaren) en festoenen (guirlandes [slingers]). De eerste verdieping kreeg allerlei decoraties. Helaas is het pand onherkenbaar verbouwd.

    Dagblad De Tijd was op 31 oktober 1889 vooral onder de indruk van het interieur:

    Treedt men door de deur den winkel binnen, dan komt men in een heusche kleine vischhal, geheel van marmer. Aan weerszijden van twee maal vier rijen donkerroode marmeren pilaren, die doorgang geven naar de restauratiezalen, treft men groote witte marmeren aanrechttafels met dito toonbanken aan, waarop de visch, reeds schoongemaakt, is gelegd.

    […]

    Maar dat alles wordt toch nog overtroffen door hetgeen boven te zien is. Langs een gebogen trap van wit marmer komt men eerst in een groote zaal of oestersalon, stijl Louis XV, en in een kleineren engelschen salon. De trap volgende, heeft men op de 1e étage vier grootere en kleinere salons, verschillend van stijl, doch meest allen van eiken- of notenhouten betimmering, met behangsels en kostbare velours en plafonds-schilderjjen van Van der Waay en Witkamp.

    De pracht en weelde, die overal heerschen, wekken verbazing. 't Is alsof de vier beroemdste nederlandsche firmaas, die nl. van Mutters en Panders, te 's-Hage, en van H.F. Jansen & Zoon en Gebrs. Van Houtum, alhier, met elkander een wedstrijd hebben aangegaan, om het beste en smaakvolste uit haar fabrieken of magazijnen alhier bijeen te brengen.

    Van deze zes zalen zal ongetwijfeld ieder aan de groote bovenzaal, geheel in oud-hollandschen stijl, met twee groote gebeeldhouwde eikenhouten kolommen in 't midden, en met haar hooge uit eikenhout gesneden paneelen, den voorrang geven.

    Op de 2e étage zijn de woonvertrekken des heeren Van Laar, en daarachter groote keukens, geheel naar de laatste eischen ingericht. Overal is voldoende licht en lucht, en het gebouw kan zoowel door gas als electrisch verlicht worden.

    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    juli 2017
    Link Twitter Facebook E-mail

    Er zijn 21 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Zoeken