• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: november 2020.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: juli 2013. Links engeltjes met een kalkoen, rechts met een paar hazen.
    Afbeelding uit: oktober 1979. In de jaren '70 en '80 werd de winkel gebruikt door modehuis Modalet van I. de Vries.

    Oorspronkelijk zat hier visrestaurant Van Laar, naar verluidt beroemd om zijn oesters. Nu is het een schoenenzaak. Van Laar zat sinds ongeveer 1830 op nummer 3. In 1889 kocht hij Kalverstraat 5, toen nog een koffiehuis, en gaf hij opdracht tot de bouw van een nieuw pand met winkel, restauratiezalen en woning op de percelen 3 en 5. In de winkel werden oesters en fruit verkocht.

    Het gebouw werd uitgevoerd in de stijl van het internationale classicisme met geveldetails als serliana (poort met zijpoortjes), pilasters (nep-pilaren) en festoenen (guirlandes [slingers]). De eerste verdieping kreeg allerlei decoraties. Helaas is het pand onherkenbaar verbouwd.

    Dagblad De Tijd was op 31 oktober 1889 vooral onder de indruk van het interieur:

    Treedt men door de deur den winkel binnen, dan komt men in een heusche kleine vischhal, geheel van marmer. Aan weerszijden van twee maal vier rijen donkerroode marmeren pilaren, die doorgang geven naar de restauratiezalen, treft men groote witte marmeren aanrechttafels met dito toonbanken aan, waarop de visch, reeds schoongemaakt, is gelegd.

    [ā€¦]

    Maar dat alles wordt toch nog overtroffen door hetgeen boven te zien is. Langs een gebogen trap van wit marmer komt men eerst in een groote zaal of oestersalon, stijl Louis XV, en in een kleineren engelschen salon. De trap volgende, heeft men op de 1e Ć©tage vier grootere en kleinere salons, verschillend van stijl, doch meest allen van eiken- of notenhouten betimmering, met behangsels en kostbare velours en plafonds-schilderjjen van Van der Waay en Witkamp.

    De pracht en weelde, die overal heerschen, wekken verbazing. 't Is alsof de vier beroemdste nederlandsche firmaas, die nl. van Mutters en Panders, te 's-Hage, en van H.F. Jansen & Zoon en Gebrs. Van Houtum, alhier, met elkander een wedstrijd hebben aangegaan, om het beste en smaakvolste uit haar fabrieken of magazijnen alhier bijeen te brengen.

    Van deze zes zalen zal ongetwijfeld ieder aan de groote bovenzaal, geheel in oud-hollandschen stijl, met twee groote gebeeldhouwde eikenhouten kolommen in 't midden, en met haar hooge uit eikenhout gesneden paneelen, den voorrang geven.

    Op de 2e Ć©tage zijn de woonvertrekken des heeren Van Laar, en daarachter groote keukens, geheel naar de laatste eischen ingericht. Overal is voldoende licht en lucht, en het gebouw kan zoowel door gas als electrisch verlicht worden.

    In 1895 werden winkel en restaurant gescheiden: het restaurant bleef hier, de winkel ging over in andere handen en vertrok naar Kalverstraat 93 waar ze werd voortgezet onder de naam "Dikker en Co., opvolgers van J.C. van Laar".

    Sinds 2015 worden er onder de vlag van het Duitse winkellabel Snipes sneakers en aanverwante 'streetware' verkocht.

      Kalverstraat 3-5

      Datering:
      1889
      Ontwerp:
      Schill, T.G. & D.H. Haverkamp
      Bouwstijl:
      Neoclassicisme XIXB
      Oorsponkelijke functie:
      Restaurant en winkel
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      oktober 2020

      Er zijn 21 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (21)

      Zoeken