1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
  • architect
  • straat
  • stijl
  • functie
  • tools
  • Gereedschap

    De Lairessestraat 190, Valeriusplein 11

    Datering:
    1916
    Architect:
    Groenendijk, Th. & Th.J. Lammers
    Bouwstijl:
    Amsterdamse School
    Oorsponkelijke functie:
    Laboratorium
    Status:
    Rijksmonument

    Dit was oorspronkelijk het fysiologisch laboratorium van de Vrije Universiteit. Nadat de VU in de jaren 1970 naar Buitenveldert verhuisde, werd het vooral als kantoorruimte gebruikt.

    De namen van de architecten zijn gebeiteld in een gevelsteen, evenals de tekst Physiologisch Laboratorium.

    Oorspronkelijk had de trap naar de voordeur bakstenen zijmuurtjes, doorlopend in het hekwerk rond de voortuin.

    Bronnen & links:
    • Monumenten Inventarisatie Project
    • G. Bolhuis, H. Hartman, E. Mattie e.a. (red.): Atlas Gordel 20-40. Stedelijke Woningdienst / Uitgeverij De Balie, Amsterdam 2000.
    Laatste wijziging:
    juli 2017
    Link Twitter Facebook E-mail

    Er zijn 11 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Zoeken