• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: maart 2024.
    Afbeelding uit: april 1973. Nog als NVV-gebouw. Op de begane grond reisbureau Interland. "Kom Op" was een inzamelingsactie van industriebonden voor stakers die geen aanspraak konden maken op een stakingskas.
    Afbeelding uit: maart 2024.
    Afbeelding uit: maart 2024.
    Afbeelding uit: maart 2024. Achterzijde.
    Afbeelding uit: maart 2024. Het onderstuk.
    Afbeelding uit: maart 2024. Het onderstuk.
    Afbeelding uit: november 2015. Phoenix.
    Afbeelding uit: oktober 1964. Burgemeester Van Hall heeft de sleutels van het gebouw ontvangen van Jelle Wijkstra, de zoon van de penningmeester van het NVV.
    Afbeelding uit: oktober 1964. Onthulling van het glaskunstwerk.
    Afbeelding uit: mei 1974. Vergadering van de NVV-verbondsraad. In het midden, met gestreept overhemd, toenmalig voorzitter Wim Kok. Het doek, 9 x 1,3 meter, is geschilderd door Gerrit Benner.

    Het Tuinstadhuis. Oorspronkelijk was dit het NVV-gebouw, een vakbondskantoor. Het is ongeveer 45 meter hoog en bestaat uit tien bouwlagen. Opdrachtgever was het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV), een van de voorlopers van de huidige FNV.

    Het pand vormt de zuidelijke afsluiting van het Plein '40-'45, het wijkcentrum van tuinstad Slotermeer. Voor de oorlog dacht men voor de invulling van het plein aan een kerk en een markt. De kerk is er nooit gekomen, de markt wel, in 1962. Een jaar eerder was het Vrijheidscarillon op het plein geplaatst.

    Het Voorburgse architectenbureau van Jan Lucas en Henk Niemeyer had al de nodige ervaring met hoogbouw, vooral in de regio Den Haag, toen het deze opdracht kreeg. De eerste paal werd in april 1962 geslagen. De feestelijke opening was op 29 oktober 1964 en werd verricht door burgemeester Van Hall.

    Vakbondsbestuurder B. Cloo zei bij de opening over het ontwerp:

    Het vele glas, aan alle kanten van het gebouw - tien verdiepingen hoog - demonstreert de grote openheid, die de vakbeweging kenmerkt. Wij hebben niets te verbergen. De uitbouw van de begane grond, de brede basis waarop het geheel staat, is kenmerkend voor de hechte positie die het NVV, die de vakbeweging in ons land inneemt.

    Het NVV kwam over uit de P.C. Hooftstraat. Behalve de centrale van het NVV vonden ook enkele aangesloten bonden hier onderdak. Er werkten zo'n 350 mensen in het gebouw.

    In de parterre kwam een glasappliquƩ met de naam Phoenix van Joop van den Broek (1928-1979), aangeboden door de Centrale Arbeidersverzekeringsbank. Het meet 12 bij 2,5 meter. Voor de vergaderzaal maakte Gerrit Benner (1897-1981) een langwerpig doek. Elders in het pand kwam een wandschildering van Hans Nahuis.

    Toen het sociaal-democratische NVV in 1976 samen met het katholieke NKV opging in de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), werd dit het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie. Eind jaren 1980 verhuisde de FNV naar Zoetermeer.

    Hier kwam in 1990 het kantoor van het dat jaar ingestelde stadsdeel Slotermeer-Geuzenveld. Het gebouw kreeg toen de naam Tuinstadhuis. Het stadsdeel ging in 2010 op in het grotere Nieuw-West, waarvan het kantoor hier nog altijd gevestigd is.

    Tuinstadhuis. Plein '40-'45 1

    Datering:
    1964
    Ontwerp:
    Lucas, J. & H.E. Niemeyer
    Bouwstijl:
    Oorsponkelijke functie:
    Kantoor
    Status:
    -
    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    maart 2024

    Er zijn 1 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Toon afbeeldingen Stadsarchief (1)

    Zoeken