1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Karperstraat 2-4, Karperweg 13-17

  Datering:
  1938
  Architect:
  Maarse jr., W.
  Bouwstijl:
  Oorsponkelijke functie:
  Fabriek met bovenwoningen
  Status:
  -

  Voormalige ijsfabriek van de firma A. van de Bilt, gelegen op de hoek van de Karperstraat en de Karperweg. Met twee bovenwoningen, en een kantoortje in de halfronde uitbouw op de hoek.

  W. Maarse jr. was een in Aalsmeer gevestigde architect.

  Het gebied tussen Karperweg en Stadiongracht werd in de jaren 1930 ontwikkeld als bedrijventerrein. Deze fabriek stond eerder aan de Amstelveenseweg, iets ten noorden van het huidige Gaffelaarspad. Het bedrijf moest daar weg om ruimte te maken voor een verbreding van de Amstelveenseweg. Als compensatie daarvoor bood de gemeente dit perceel aan.

  Van der Bilt produceerde ijs voor koelingsdoeleinden. Zelf noemden ze het product kristalijs. In de tijd dat koelkasten nog geen gemeengoed waren werden levensmiddelen koel gehouden met dergelijk ijs, dat in de vorm van grote staven werd gedistribueerd. Het was een bijproduct van bedrijven als bierbrouwerijen en het abattoir, maar er waren ook gespecialiseerde fabrieken zoals deze. Tot de gebruikers van het ijs behoorden horeca, viswinkels, slagers en makers van roomijs.

  Oorspronkelijk zag de oostgevel (Karperstraat) er anders uit. Waar nu de kunststof pui met ramen en deuren is, zaten vijf kleine luiken, op een rij. Door die luiken werden de ijsstaven naar buiten geschoven voor transport; er hoefde zodoende geen deur geopend te worden, zodat de kou zoveel mogelijk binnen bleef.

  Het is onbekend hoelang de fabriek de opkomst van koelkasten en andere koelingen precies heeft weerstaan; vermoedelijk tot eind jaren 1950. Van circa 1957 tot circa 1969 was op dit adres oliehandel Haardoliebron gevestigd. Van de Bilt zette het pand in 1968 te koop.

  Het werd gekocht door de Gemeente des Heeren, een kerkgenootschap dat is voortgekomen uit de pinkstergemeente. Die liet de pui aan de Karperstraat wijzigen en richtte de fabriek in als ruimte voor bijeenkomsten, met plek voor zo'n 100 belangstellenden. In een van de woningen kwam een koster van de kerk te wonen. Een deel van het pand bleef bedrijfsruimte.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juli 2018
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 1 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken