>>>
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • periode
 • tools
 • Versleep de schuif om een periode te selecteren.

  Selectie: t/m . Gevonden:   items.

  Schuif met vaste breedte: , jaar.

  Gereedschap

  Stadhouderskade 7-9, Vondelstraat 2-8

  Datering:
  1927
  Architect:
  Kuipers, F.
  Bouwstijl:
  Oorsponkelijke functie:
  Verenigingsgebouw en hotel
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Het voormalige Centraal Gebouw van de Amsterdamsche Maatschappij Voor Jongemannen (AMVJ), geopend in 1928. Het omvatte toen 120 woningen voor leden, 80 logeerkamers (onder de naam Hotel Centraal), kamers voor de leiding en de administratie, vergaderzalen, leeszaal, muziekzaal, kamers voor verschillende clubs, een 25-meterbad, gymnastiekzaal, biljartzaal, kegelbaan, restaurant en lunchroom.

  Het beeldhouwwerk aan de gevel is gemaakt door Louis van der Noordaa.

  De AMVJ was in 1918 opgericht met als doel de bevordering van de verstandelijke, lichamelijke en maatschappelijke ontwikkeling van jongemannen. Als voorbeeld diende de Amerikaanse YMCA. De AMVJ stond open voor alle jongemannen; alleen de leiding diende protestants te zijn.

  Die oprichting vond plaats in een ander gebouw van Foeke Kuipers: sociƫteit Industria aan de Dam, waar de AMVJ de eerste jaren zou huizen.

  De AMVJ had vanaf 1920 de beschikking over een recreatiekamp op de Ermelose Heide, waar onder meer zomerkampen werden gehouden.

  In de jaren 1930 werden vrouwen toegelaten, en waren er afdelingen in andere steden. De naam werd gewijzigd in Algemene Maatschappij Voor Jongeren.

  In de jaren 1970 was de jongerencultuur dermate veranderd dat de AMVJ stopte met het sociaal-culturele verenigingswerk. Het gebouw aan het Leidsche Bosje werd verkocht en wordt sindsdien geheel als horecagebouw gebruikt. Er bestaan nog wel allerlei uit de AMVJ voortgekomen sportclubs.

  Bronnen & links:
  • Gemeentelijk Monumenten Project
  Laatste wijziging:
  april 2017
  Directe link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 45 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.