• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: juli 2014.
    Afbeelding uit: juli 2014.
    Afbeelding uit: juli 2014.

    Voormalige sigarenfabriek van Justus van Maurik, met werkplaatsen, kantoren, magazijnen en droogkamers. Hier werden sigaren gemaakt en in kistjes verpakt. Fabriek en kantoor waren eerder gevestigd op het Damrak, waar de ruimte te klein werd. Elders op het Damrak dreef Van Maurik een tabakswinkel.

    Eerder stonden hier twee pakhuizen en twee woonhuizen. Het hoofdgebouw telt zes verdiepingen, de vleugels zijn lager. Er konden ongeveer 170 mensen werken.

    Justus van Maurik jr. (1846-1904) is tegenwoordig vooral nog bekend als schrijver van toneelstukken en verhalen. Hij had het bedrijf geƫrfd van zijn vader, net zoals die het van zijn vader had overgenomen. Vader en grootvader heetten ook Justus.

    De sigarenfabriek verhuisde circa 1926 naar Zaandam, waar de lonen lager waren.

    Het gebouw in de Spuistraat werd vervolgens door wisselende bedrijven gebruikt. De HEMA had er in 1926-1927 haar eerste hoofdkantoor. Persbureau Vaz Dias, een van de voorlopers van het ANP en al gevestigd op Singel 91-93, recht achter de fabriek, kwam er in 1928. Later werd het gebouw gebruikt door clichƩfabriek Pax, vanaf de jaren '30 tot in de jaren '60. Tegenwoordig is het een appartementencomplex.

    Het Algemeen Handelsblad schreef in april 1896:

    Aan de Spuistraat werd sedert maanden verbazend hoog gebouwd, hoog in verhouding tot de huizen er naast. Aan den eenvoudigen gevel, zonder veel versiering, kon men zien, dat het een fabriek zou worden. En toen er met groote letters op te lezen kwam: ā€žSigarenfabriek van Justus van Maurik Jr.ā€ toen was er geen twijfel meer waarvoor het gebouw bestemd was.

    Wij waren heden in de gelegenheid een kijkje te nemen. De heet H. Moen G.Pzn., de bouwmeester, leidde ons rond. Allereerst beneden, waar een ruime bergplaats is voor ruwe tabak, verder een geĆÆsoleerde machinekamer met centaal-verwarmingsinrichting van de firma Gebr. Kƶrting te Hannover, en nog eenige vertrekken. Door middel van hydraulische liften van de firma Jan Hamer & Go. komen personen en goederen naar boven; of wel langs de brandvrije trappen van beton, die rer rechter, of de gewone houten trappen, die ter linkerzijde van het gebouw tot de zolders doorloopen. Op de eerste verdieping vinden wij kantoor en proefkamers; op de tweede expeditiezaal, twee droogkamers, dekkamer; daarboven sorteerderij (met noorder-bovenlicht), stripperij, schaftkamer, kleedkamers voor het personeel, groote werkzalen, enz.

    Wij kunnen niet de geheele inrichting nagaan, doch zeker is vermeldenswaard, dat op alle verdiepingen waterclosets aanwezig zijn, dat overal Vecht- en duinwater is te vinden, hetwelk opgepompt wordt door een eigen perspomp, dat flinke waschbakken van Engelsche vuurvaste klei (evenals closets en urinoirs geleverd door de heeren v.d. Berg & Co.) gelegenheid geven tot reiniging, dat trappen en lokalen goed verlicht zijn en ruimschoots geventileerd.

      Spuistraat 64-70

      Datering:
      1895-1896
      Ontwerp:
      Moen, H.
      Bouwstijl:
      Oorsponkelijke functie:
      Sigarenfabriek
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      juli 2017

      Er zijn 9 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (9)

      Zoeken