• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: februari 2023.
    Afbeelding uit: februari 2023.
    Afbeelding uit: februari 2023.
    Afbeelding uit: februari 2023.
    Afbeelding uit: februari 2023.

    Grafmonument op de voormalige katholieke begraafplaats van Oud-Osdorp. De grafkelder is het voornaamste monument op deze verhoogd aangelegde begraafplaats, waar verder slechts enkele grafstenen resteren.

    De tombe is het familiegraf van de familie Deckers. De eerste die er begraven werd was Aleida Carolina Agnes Antonia Maria Schaap (Amsterdam 1847 - Sloten 1878), die getrouwd was met de uit 's-Hertogenbosch afkomstige koopman Alphonsus Maria Adrianus Hubertus Deckers. Het paar woonde met hun drie kinderen in de Sloterdijkermeerpolder. Na zijn overlijden in 1909 werd de echtgenoot in het graf bijgezet. Er zijn in totaal negen mensen bijgezet in het graf, waaronder de drie kinderen en de tweede echtgenote van Deckers. De laatste bijzetting was in 2017.

    De begraafplaats werd in 1854 geopend en lag toen achter de uit 1650 daterende Pancratiuskerk, waarschijnlijk een schuilkerkje. Die kerk was in 1789 nog vernieuwd maar had te kampen met verzakkingen en was eind 19e eeuw bouwvallig geworden. Nadat in 1901 een nieuwe Pancratiuskerk gereed was, werd de kerk hier in Osdorp afgebroken. De begraafplaats bleef.

    Het grafmonument werd in 's-Hertogenbosch gebouwd door de daar werkzame steenhouwer Johannes Schumaker. De Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant nam in juli 1879 een kijkje in zijn werkplaats en schreef daar het volgende verslag over.

    Kan onze stad op meer dan een gebied roem dragen op 't talent harer zonen en zelfs wedijveren met grootere zuster-steden, het doet ons genoegen, dat wij eens te meer een jeugdig kunstenaar bij onze lezers kunnen inleiden.

    Wij bedoelen den heer J. Schumaker, die zich nog slechts kortelings als steenhouwer alhier heeft gevestigd.

    Dezer dagen waren wij in de gelegenheid een door hem vervaardigd kunststuk te bewonderen, dat de meesterhand verraadt. Het is een grafmonument, gehouwen uit een blok hardsteen, die oorspronkelijk 9000 kilo's woog, in den vorm van een doodskist waarover een lijkkleed ligt gespreid, dat in sierlijke en losse plooien langs de kist neerhangt. Op het lijkkleed is een groot kruis gebeiteld, welks zwart gepolijste omtrek schoon uitkomt op den lichtgrijzen steen en in welks uiteinden bloemruikers prijken, terwijl in 't midden o. m. met een flinke, duidelijke letter vermeld wordt wier gebeente het dekken zal. Rondom is het kleed afgezet met een zwarten rand. Aan 't benedeneinde van 't monument bevindt zich een fraai bidkussen, voorzien van vier neerhangende kwasten en waarop het familiewapen is gebeiteld, kortom het geheel vormt een wezenlijk kunststuk. Het is bestemd om de laatste rustplaats te versieren van wijlen mevrouw Schaap, geboren Deckers, van Amsterdam, en zal ongetwijfeld ook daar opgang maken.

    Wij wenschen onzen talentvollen stadgenoot van harte geluk met dezen wĆØlgeslaagden arbeid, die hem strekke tot aanmoediging om volhardend voorwaarts te treden op het kunstenaarspad, dat vĆ³Ć³r hem open ligt.

    Wij vestigen er de aandacht onzer lezers op, dat het monument nog tot aanstaanden Maandag te bezichtigen blijft in de werkplaats des heeren Schumaker, nabij de Veemarkt.

    Het terrein van kerk en begraafplaats is nog altijd eigendom van de r.-k. kerk, om precies te zijn van de parochie Halfweg. In de jaren 2010 wilde de parochie de graven verplaatsen naar Halfweg, zodat de grond verkocht zou kunnen worden, maar daar gaven de nabestaanden geen toestemming voor. Plannen voor woningbouw op het terrein zijn vooralsnog niet verwezenlijkt.

    De begraafplaats, de tombe en ook het bruggetje over de sloot langs de Osdorperweg werden in 2018/2019 aangewezen tot gemeentelijk monument.

      Osdorperweg bij 532

      Datering:
      1879
      Ontwerp:
      Schumaker, J.
      Bouwstijl:
      Oorsponkelijke functie:
      Grafmonument
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      februari 2023

      Zoeken