• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: maart 2023.
    Afbeelding uit: circa 1936. Bron afbeelding: SAA, bestand 5221F2000795.
    Afbeelding uit: maart 2023.
    Afbeelding uit: maart 2023. Links is de Dijkstraat.
    Afbeelding uit: maart 2023.
    Afbeelding uit: maart 2023.
    Afbeelding uit: maart 2023. ILFRA (Isaac Levie Flesseman Rotterdam Amsterdam)
1867 (jaar van oprichting)
1926 (bouwjaar)
POST (boven de brievengleuf)
    Afbeelding uit: circa 1933. Dit is het politieposthuis dat in het krantenartikel genoemd wordt. Het was van hetzelfde model als onder meer op de Nieuwezijds Voorburgwal gebruikt werd.
Bron afbeelding: SAA, bestand OSIM00002003767.

    Gebouw Flesseman, genoemd naar de textielhandel die het liet bouwen. Voor de bouw moesten vier zeventiende-eeuwse panden wijken, waarvan twee nog gebouwd waren door Hendrick de Keyser.

    Isaac Levie Flesseman (1838-1905) opende in 1890 in de Sint Antoniesbreestraat een Amsterdamse vestiging van zijn textielgroothandel, na jarenlang in Rotterdam gewerkt te hebben. Na zijn dood werd de zaak voortgezet door zijn zonen Louis (1868-1896), Jacob (1869-1934), Samuel (1878-1938) en Benjamin (1881-1953). Op zoek naar ruimte om uit te breiden kochten ze pand na pand aan de Nieuwmarkt. Alleen de bakker op de hoek met de Antoniesbreestraat liet zich niet uitkopen.

    In 1925 konden de gebroeders de architecten Wijdeveld en Roodenburgh de opdracht geven een fors bedrijfsgebouw te ontwerpen. Wijdeveld tekende de gevels, Roodenburgh de constructie van gewapend beton. Het gebouw telde acht etages; er waren twee liften. In de hal kwam een plaquette die Albert Hahn had gemaakt ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de firma (1927).

    De krant Het Volk oordeelde in januari 1927 dat het nieuwe pand goed in de omgeving paste:

    De Nieuwmarkt met haar Waaggebouw, haar aardige zestiende eeuwsche geveltjes, is een bijzonder stadsdeel en het is geen wonder, dat het lang heeft geduurd voor de schoonheidskommissie zich vereenigde met het ontwerp van den architekt Wijdeveld, die voor de firma Flesseman aan dat plein een nieuw magazijn en kantoorgebouw op moest trekken, dat met het ter plaatse bestaande niet vloekte. Het is hem evenwel gelukt, een gevel te ontwerpen voor het gebouw, dat de firma voor haar zaken noodig had, die, in modernen stijl gehouden en niet opgezet als slaafsche navolging van wat vroegere bouwmeesters wrochtten, toch aan wat bestond geen geweld aan doet.

    Tot een hoogte van bijna 30 meter opgetrokken, maakt het gebouw een rustigen en voornamen indruk. De voor den gevel gebruikte baksteen is van een warme, roode kleur, de ramen der zeven verdiepingen zijn mooi over het gevelvlak verdeeld en als het akelige houten politieposthuis, dat een deel van den gevel aan het gezicht onttrekt, opgeruimd wordt, zal deze hoek van de Nieuwmarkt het uitnemend ā€ždoenā€ en is een bewijs te meer geleverd, dat ook door partikulieren, in overleg met het gemeentebestuur, tot stadsverfraaiing kan worden bijgedragen, zelfs bij den bouw van kantoor- en magazijngebouwen.

    Het bedrijf werd na de Tweede Wereldoorlog voortgezet, hoewel het Rotterdamse hoofdkantoor verloren was gegaan bij het bombardement in mei 1940. In 1961 verhuisde het naar de Nobelweg - zoals destijds meer bedrijven uit de binnenstad naar de per auto beter bereikbare randen trokken.

    Het pand op de Nieuwmarkt was toen nog enkele jaren in gebruik bij de gemeente, die al langer een gedeelte huurde. Het overleefde de metrobouw, en werd midden jaren 1980 verbouwd tot bejaardentehuis voor 52 personen en enkele hat-eenheden. De bakstenen gevels verdwenen toen achter een laag isolatiemateriaal. Het ouderencomplex kreeg de naam De Flesseman. Opdrachtgever voor de verbouwing was de Humanistische Bouwstichting voor Bejaardenhuisvesting, die tegelijk enkele tientallen nieuwe woningen bouwde aangrenzend in de Dijkstraat 4-20 en Sint Antoniesbreestraat 3-37 (gebouw Palazzo). Architect van het hele project was de Coƶperatieve Architecten Vereniging (CAV, Hagenbeek/Van Overbeek/Heuperman).

    Oorspronkelijke huisnummers: 17-23.

      Flesseman. Nieuwmarkt 75-249

      Datering:
      1927
      Ontwerp:
      Wijdeveld, H.Th. & J. Roodenburgh
      Bouwstijl:
      Amsterdamse School
      Oorsponkelijke functie:
      Kantoor en magazijn
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      juni 2023

      Er zijn 28 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (28)

      Zoeken