• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: oktober 2021.
    Afbeelding uit: oktober 2021.
    Afbeelding uit: oktober 2021.
    Afbeelding uit: 1888. Voorgevel, uitsnede van de bouwtekening uit 1888.
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT913789.

    In augustus 1888 werd hier een winkel geopend in "gouden en zilverven werken, horloges enz.", van juwelier Cornelis Bosch. Die zat daarvoor in het buurpand op nummer 14. Bosch had het pand vermoedelijk in 1887 gekocht op een veiling; toen was het nog koffiehuis l'EspƩrance.

    Het bouwplan van Bosch was in januari 1888 goedgekeurd door de gemeente; in februari werd de inventaris van het koffiehuis geveild, waarop de verbouwing kon beginnen. Uitvoerder was het aannemersbedrijf Eijrond & Zoon. De huidige voorgevel boven de pui dateert uit die tijd.

    Het Nieuws van den Dag was lyrisch over de etalage:

    Zelden zagen wij een rijker en smaakvoller Ʃtalage dan in dat perceel achter het breede winkelraam is aangebracht. Niet alleen schitteren er de diamanten met buitengewonen gloed tegen het ponceau fluweel met resida pluche omgeven, maar ook de gouden en zilveren kleinodieƫn komen er bijzonder gunstig tegen uit. Ook het inwendige van den winkel, met zijn nette eikenhouten betimmering, getuigt van smaak en soliede bewerking; terwijl het rolscherm, dat zoowel daags tot wering van het zonlicht, als 's nachts tot afsluiting van den winkel dient, een waar kunststuk is van mechaniek, en vervaardigd werd in de fabriek van W. H. Scholte, Prinsengracht 516 alhier.

    Het geheel werd gebouwd door de timmerlieden en aannemers J. J. Eijrond en Zoon, alhier, naar hunne eigen teekening en ontwerpen, terwijl de decoratieve Ć©talage werd vervaardigd door den stoffeerder en meubelmaker J. W. G. Lasance, op den Singel alhier.

    Na Bosch kwam hier in 1901 de delicatessenhandel van Jacq. Kok, die overkwam van Damstraat 2. Die hield het niet lang vol: in 1903 kwam er een winkel in paraplu's. Pandeigenaar J. Nƶhr liet in 1904-1905 een nieuwe winkelpui aanbrengen, naar ontwerp van de bouwkundige Joh.W. Bax. Er kwam ƩƩn portiek voor de winkel en de deur van de trap naar de verdiepingen. De winkel werd vervolgens gebruikt door "Van Dam's 3e Mode-Bazar", waar dames terecht konden voor onder meer hoeden, kragen, ceintuurs, blouses en corsetten. De bazar sloot in 1907. In 1910 was er een nieuwe huurder: tapijtenwinkel, behangerij en stoffeerderij J. Benjamins & Zoon, die overkwam van Nieuwe Hoogstraat 15. 1916 tot 1922: spiegel- en lijstenwinkel "De Nieuwe Atlas". Al die tijd was op een van de verdiepingen een kostuumschool gevestigd, van mevr. Content-Duitz.

    Vanaf 1922 zat hier en op nummer 18 restaurant Cohen, met een winkel in comestibles, van A. de Raaij. Die gaf architect Dick Greiner de opdracht de puien van de twee panden Ć©Ć©n front te geven; de panden werden echter niet samengevoegd. In 1925 kreeg het restaurant een nieuwe eigenaar en ging het verder als Dam Restaurant, tot het eind dat jaar failliet ging.

    In 1926 volgde een nieuwe verbouwing. Op een bouwtekening van de voorgevel staat de opmerking "Nieuwe pui, welke nog in zijn geheel achter de moderne betimmering is, en zal in de oude toestand worden teruggebracht." Dat moet de pui van Bax geweest zijn. Nieuwe gebruiker van de begane grond was de schoenenwinkel van L. Paanakker. Op de eerste verdieping kwam restaurant Schander, een eetgelegenheid die onder rabbinaal toezicht stond (m.a.w. waar koosjer eten geserveerd werd).

    Paanakker vertrok in 1930 naar Damstraat 3. In de daaropvolgende jaren vormden de nummers 12A, 14 en 16 een veilinghuis waar de firma Eberhardt allerlei Aziatische kunstvoorwerpen en meubels verkocht. Het veilinghuis werd in de loop der jaren een winkel. Vanaf midden jaren 1980 verkoopt Eberhardt er onder de naam The Old Man benodigdheden voor drugsgebruikers.

    De huidige winkelpui dateert uit 1992.

      Damstraat 16

      Datering:
      1888
      Ontwerp:
      Eijrond, J.J.
      Bouwstijl:
      Oorsponkelijke functie:
      Winkel-woonhuis
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      oktober 2021

      Er zijn 4 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (4)

      Zoeken