• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: augustus 2020.
    Afbeelding uit: augustus 2019. De in onbruik geraakte hoofdingang aan de Jan van Galenstraat. De ramen hebben geen normale scharnieren maar draaien om assen (taatsen) in het midden van de kozijnen.
    Afbeelding uit: maart 1965. Met de nieuwe bovenverdieping.
    Afbeelding uit: mei 1973. Foto gemaakt op de dag van de officiƫle opening van het hoge gebouw.
    Afbeelding uit: maart 1968. In het midden het drievleugelige gebouw. Ernaast aan de Jan van Galenstraat het Boekhuis. Midden-rechts de GVB-garage. Links van het Elseviergebouw een dijk waarop later trein- en metrosporen zouden komen.
Bron afbeelding: SAA, bestand 010009016575.
    Afbeelding uit: augustus 2019.
    Afbeelding uit: augustus 2019.
    Afbeelding uit: augustus 2019.
    Afbeelding uit: augustus 2019.
    Afbeelding uit: augustus 2019. Links op de parterre zit een restaurant, The Commons.
    Afbeelding uit: augustus 2019. De wenteltrap is een toevoeging uit 2015.
    Afbeelding uit: december 1963. Potje simultaanschaken met voormalig wereldkampioen Botwinnik, in de kantine van het lagere gebouw.
    Afbeelding uit: mei 1965. Interieur. Afgaand op de kaartenbakken is dit wellicht de abonnementenadministratie.

    Kantoorcomplex in Overtoomse Veld, gebouwd voor Uitgeversmaatschappij Elsevier. Het bestaat uit twee delen: een laag gedeelte waarvan de drie vleugels een ster vormen, in 1963 in gebruik genomen, en een hoger gebouw erachter dat in 1972 gereed was.

    Het oudste deel is niet alleen bijzonder vanwege de plattegrond, maar ook door de apart vormgegeven gevels. Wellicht lieten Ulrich en Kamphuis zich inspireren door de Amerikaanse ambassade in Den Haag van architect Marcel Breuer, gebouwd in 1959, met de kenmerkende trapeziumvormige ramen.

    In het lage gedeelte kwamen aanvankelijk de expeditie, de abonnementenafdeling van de tijdschriften en de redacties van de internationale tijdschriften. Er werd vrijwel meteen begonnen aan een extra verdieping; die was in 1965 gereed.

    Het gebouw stond naast het Boekhuis van de Vereniging tot Bevordering des Boekhandels - de voorloper van het Centraal Boekhuis. Ook dat pand was ontworpen door Ulrich en Kamphuis (1961, afgebroken in 2015).

    Het hogere deel bood onderdak aan onder meer de directie, die aanvankelijk in de binnenstad (Singel/Spuistraat) was gebleven. Het werd in 1973 geopend door prins Bernhard. De toren telde negen bouwlagen. Op de bovenste verdieping waren een bibliotheek ingericht en een zaal voor bijeenkomsten.

    De twee delen waren met elkaar verbonden via een glazen verbindingsstuk. Dat is in 2013 verwijderd.

    In het gebouw werd af en toe kunst geƫxposeerd, en in 1976 werd op de bovenste verdieping het WK dammen gehouden; Harm Wiersma werd er wereldkampioen.

    Een deel van het uitgeversconcern vond vanaf 1985 onderdak in Bos en Lommer, in de Sara Burgerhartstraat. Elsevier fuseerde in 1993 met de Britse uitgever Reed, en vertrok in 2005 naar de Millennium Tower in Sloterdijk.

    Na het vertrek van de uitgeverij was hier enige tijd het ROC ASA gevestigd.

    Sinds 2013 is het een vestiging van The Student Hotel, een keten die een mengvorm aanbiedt van hotel en studentenhuisvesting. Het complex werd daartoe verbouwd naar ontwerp van A&E Architecten en creatief bureau ...,staat. Parallel aan de metrolijn werd een gebouw toegevoegd dat mede dient als geluidsscherm om het geluid van de metro te weren. Er kwamen in totaal ruim 700 kamers voor voornamelijk buitenlandse studenten die er maximaal 364 nachten kunnen blijven. Prijzen lopen uiteen van 800 tot 1200 euro per maand (aanbod in augustus 2020).

    Jan van Galenstraat 335, Van de Sande Bakhuijzenstraat 4

    Datering:
    1963 / 1972
    Ontwerp:
    Ulrich, W.A. & B.J.F. Kamphuis
    Bouwstijl:
    Oorsponkelijke functie:
    Kantoor
    Status:
    -
    Bronnen & links:
    • Krantenarchief KB
    Laatste wijziging:
    augustus 2020

    Er zijn 3 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Toon afbeeldingen Stadsarchief (3)

    Zoeken