• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright &etc.
  • Privacyverklaring
  • 020apps.nl
  • De Walvis, Grote Bickersstraat 74-76

  • architect
  • straat
  • stijl
  • functie
  • tools
  • Selecties van bouwwerken

    Gereedschap

    De Walvis. Grote Bickersstraat 74-76

    Datering:
    1965 / 2020
    Architect:
    Lugthart, W.F. / KAAN Architecten
    Bouwstijl:
    Oorsponkelijke functie:
    Kantoor
    Status:
    -

    Kantoorgebouw De Walvis, vernoemd naar de verdwenen scheepswerf d'Walvis. Opdrachtgever was de projectontwikkelaar F.H. Gaus, die via een erfenis van zijn schoonvader over het terrein beschikte.

    Eerste huurder was het verzekeringsbedrijf Langeveldt De Vos-De Waal & Zoon, een eeuwenoude assurantiemakelaar die overkwam van Herengracht 514-516. Het bedrijf had in 1965 een eigen bootverbinding met het Centraal Station. Het bleef hier tot begin jaren 1990.

    Vanaf de jaren '50 wilde de gemeente van het Bickerseiland een werkgebied maken. Op het noordoostelijke deel zouden grote kantoorpanden komen, zo werd bepaald in een Wederopbouwplan. Als eerste was in 1965 de Walvis gereed. Buurtbewoners kwamen in verzet toen Gaus een tweede kantoorpand wilde bouwen: zij wilden de woonfunctie van het eiland behouden. Dat protest resulteerde begin jaren '70 in een nieuw bestemmingsplan, met ruimte voor bedrijvigheid én wonen. Het eerste tastbare succes was de stadsvernieuwingsbouw (1975-1977) aan de Bickersgracht.

    In 1973 bouwde Gaus nog wel het kantoorpand De Narwal, ten zuiden van de Walvis. Architect daarvan was het bureau Zanstra, Gmelig Meyling, De Clerq Zubli. Het pand (met ongeveer dezelfde uitstraling als Zanstra's Maupoleum) werd in 2000 gesloopt.

    In 2019-2020 werd De Walvis in opdracht van de Maarsen Groep gerenoveerd, onder leiding van KAAN Architecten. Het pand werd "gestript": alleen de vloeren, kolommen en de kern bleven intact. De gevels werden geheel vernieuwd; aan de kant van het Westerdok werd het uitgebreid.

    Architect Willem Frederik Lugthart (1921-1999) studeerde aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Hij werd beïnvloed door Le Corbusier en werkte enige tijd op het bureau van Ben Merkelbach. Toen hij aan de Walvis werkte, hield hij kantoor op Hacquartstraat 2. In Eindhoven ontwierp hij het vernieuwende Diaconessenhuis (1966, nu Maxima MC), en in Zaanstad het woningbouwcomplex Claude Monetstraat.

    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    augustus 2020
    Link Twitter Facebook E-mail

    Er zijn 17 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Zoeken