• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: oktober 2019. Gevel aan de Basisweg. Het gebouwdeel met restaurant en vergaderzalen.
    Afbeelding uit: november 1970. Foto van de maquette die getoond werd op de dag dat de eerste paal geslagen werd.
    Afbeelding uit: oktober 2019. Noordoostgevel.
    Afbeelding uit: oktober 2019. Zuidoostelijke gevel.
    Afbeelding uit: september 1974. Rechts het hoofdgebouw, links het bijgebouw met het personeelsrestaurant, en geheel links de parkeergarage.
    Afbeelding uit: oktober 2019. Gevel aan de Basisweg. Het gebouwdeel met restaurant en vergaderzalen.
    Afbeelding uit: oktober 2019. Hoofdingang, met vrijdragende achtzijdige luifel.

    Gebouwd als kantoor van het Sociaal Fonds voor de Bouwnijverheid, het SFB. Architect was Arnold Numan Oyevaar (1922-2006) van het bureau Oyevaar, Stolle en Van Gool. Voor het interieur werd de ontwerper Friso Kramer ingeschakeld; de binnentuin werd ontworpen door Mien Ruys.

    Opdrachtgever was het Bedrijfspensioenfonds voor de Bouwnijverheid. De eerste paal werd in 1970 geslagen; in 1974 werd het gebouw geopend, door staatssecretaris Jan Mertens van Sociale Zaken.

    Het bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw, een wat lager gebouw met kantine en vergaderzalen, en een parkeergarage.

    Het hoofdgebouw bestaat uit acht secties die samen een ring vormen rond de binnentuin. Elke sectie bestaat uit vier achtkanten. Het interieur kenmerkt zich door ruime kantoortuinen. Het idee was dat de achtkanten het opdelen van de kantoortuinen met schermen en kastenwanden overbodig zouden maken. Bijzonder was dat ook de directieleden geen eigen kamers hadden; ook zij werkten in een kantoortuin.

    Er was plek voor zo'n 2400 werkenden. Het SFB nam met 1600 man het grootste deel van het pand in gebruik; de rest werd verhuurd aan andere partijen.

    Het SFB werd opgericht in 1952 en hield zich bezig met de administratie en uitvoering van pensioenregelingen en allerlei andere sociale verzekeringen voor de bouwnijverheid. Voor de verhuizing naar Sloterdijk werkte het grootste deel van het personeel in de Jodenbreestraat, in het pand links van het Rembrandthuis. Dat gebouw werd in 1974 verkocht aan een Zwitserse belegger die het weer doorverkocht aan de nu roemruchte Britse ontwikkelaar Gran Vista.

    Het fonds ging in 1996 over in de SFB Groep. Die kreeg in 2005 de naam Cordares, omdat men meer klanten buiten de bouwwereld wilde krijgen. In 2008 fuseerde Cordares met de uitvoeringsorganisatie van het overheidspensioenfonds ABP, de Algemene Pensioen Groep APG. De naam Cordares verviel in 2013.

    Eind 2021 was een renovatie gereed, geleid door bureau Architekten Cie - voortgekomen uit het bureau van Oyevaar. De binnenplaats werd overkapt met een glazen koepel, de binnentuin van Mien Ruys werd een plaza, enkele liften werden trappenhuizen. Het gebouw levert nu dankzij zonnepanelen en een warmtekoude-opslag meer energie op dan dat het gebruikt. Het was inmiddels verkocht aan projectontwikkelaar Edge. Die wilde het aanvankelijk slopen maar besloot toch voor herontwikkeling. Het pand heet nu Edge Amsterdam West. Enkele huurders zijn APG en elektriciteitsnetbeheerder Liander.

    In 2022 werd de renovatie bekroond met de Geurt Brinkgreve-bokaal voor beste renovatieproject van het jaar.

      Basisweg 10

      Datering:
      1974
      Ontwerp:
      Oyevaar, A.N.
      Bouwstijl:
      Structuralisme
      Oorsponkelijke functie:
      Kantoor
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      december 2023

      Er zijn 4 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (4)

      Zoeken