• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: juli 2021. Pieter Pauwstraat. Het linker huis is nummer 2A.
    Afbeelding uit: maart 2015. Dit gebouwtje werd in 1926 toegevoegd naar ontwerp van Ten Bosch en Le Grand.
    Afbeelding uit: april 1895. De huizen links zijn de nummers 132, 130 etc.
    Afbeelding uit: april 1927. Deze advertentie van Pimentel laat zien dat de Peugeots rechtstreeks uit de fabriek in de showroom kwamen. De reclametekenaar maakte de gevel aan de Weteringschans een raam breder dan de werkelijkheid.
    Afbeelding uit: 1891. Geveltekeningen.
    Afbeelding uit: 1926. Geveltekeningen van de verbouwing en nieuwbouw 1926.

    Gebouwd als twee herenhuizen aan de Weteringschans, elk met acht kamers. Opvallend zijn de gemetselde dakkapellen en de classicistische frontons.

    Om de hoek in de Pieter Pauwstraat kwam een winkelhuis, van de herenhuizen gescheiden door een tuin. Dat is nu nummer 2A.

    Opdrachtgever was de timmerman, makelaar en bouwondernemer Dirk Antonie Dirkse (Amsterdam 1840 - 1916). Zijn naam staat ook op de bouwtekeningen, vermoedelijk was hij zodoende de ontwerper.

    De winkelruimte aan de Weteringschans is later gekomen; oorspronkelijk waren er bel-etages en souterrains. De transformatie vond plaats in 1926, toen er naar ontwerp van Ten Bosch & Le Grand een showroom voor Peugeot-auto's werd gemaakt, voor Pimentel's Autohandel. Toen werd ook de het nieuwere huis aan de Pieter Pauwstraat gebouwd, in de tuin. De krant Het Vaderland schreef in april 1927:

    Evenals reeds enige andere groote automobielfabrieken uit het buitenland heeft thans ook de Fransche Peugeot-fabriek hier te lande haar eigen verkoopsorganisatie gevestigd. Te Amsterdam heeft zij, in een fraai pand aan de Weteringschans, dat voor dit doel geheel verbouwd werd, een showroom ingericht, waar de verschillende nieuwe modellen in een hun waardige omgeving kunnen worden tentoongesteld.

    Gistermiddag had de officieele opening plaats. En zooals vanzelf spreekt, was de belangstelling voor deze gebeurtenis, vooral ook uit de kringen van den automobielhandel zelf, zeer groot.

    De showroom geleek bijna meer op een bloemenzaak, en den ganschen middag was het een komen en gaan van de vele belangstellenden en clientĆØle, die de heeren Pimentel, oprichters dezer onderneming, kwamen gelukwenschen.

    Al in 1929 was Pimentel vertrokken en kwam hier een showroom van Van Messel's Automobiel Bedrijf, een dealer van Renault en Lancia. In 1932 was H. Englebert's autohandel, dealer van Nash, hier gevestigd.

    In 1943 kwam hier het gemeentelijke Centraal Bureau voor Huisvesting. Mensen konden er terecht voor een destijds verplichte verhuisvergunning. Verhuurders moesten er vanaf januari 1944 alle leegkomende woningen melden, die dan beschikbaar werden gesteld aan dakloze gezinnen. Veelal ging het om gezinnen die geƫvacueerd waren of waarvan het huis gevorderd was. Eerder vonden die nog onderdak in woningen "die door maatregelen van de Duitse autoriteiten leeg waren gekomen" - huizen van gedeporteerde Joden.

    Na de oorlog konden teruggekeerde Joden en andere oorlogsslachtoffers zich hier melden voor een woning. Het bureau verhuisde in juli 1945 naar de Nassaukade. Toen was de pui van Ten Bosch en Le Grand nog intact. In 1983 kwam er een winkel van woninginrichter Lundia; die vertrok in 2018.

    Nummer 2A kreeg in 1928 een nieuwe winkelpui, ontworpen door de bouwkundige A.G. Verhagen. Die pui is nog altijd aanwezig. Eerste gebruiker van de nieuwe winkel was de wijnhandel "Pieter Pauw", van M. Slootmans. De wijnen waren rabbinaal goedgekeurd. Slootmans was ook pachter van de buffetten in het nabijgelegen Paleis voor Volksvlijt - tot de noodlottige brand in april 1929.

    Weteringschans 130-132, Pieter Pauwstraat 2, Pieter Pauwstraat 2A

    Datering:
    1891 / 1926
    Ontwerp:
    Dirkse, D.A. / Ten Bosch & Le Grand
    Bouwstijl:
    Neorenaissance XIXB
    Oorsponkelijke functie:
    Woonhuizen
    Status:
    -
    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    juni 2021

    Er zijn 7 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Toon afbeeldingen Stadsarchief (7)

    Zoeken