• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: februari 2021. De parkeerplaatsen zijn vervangen door een speelplek.
    Afbeelding uit: februari 2021.
    Afbeelding uit: 1915. "Plan van de Stadsdrukkerij op het terrein van de voormalige schuitenmakerswerf". Achtergevel (boven) en voorgevel.
    Afbeelding uit: februari 2013. "Stadsdrukkerij Ad. 1915"
    Afbeelding uit: maart 2017. Het trappenhuis.
    Afbeelding uit: 1917. De zetterij, op de eerste verdieping.
    Afbeelding uit: onbekend. De schoorsteen. Foto uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, doc.nr STIF-7008 SC243 Stadsdrukkerij Amsterdam_2018-02-13_BB_IMG_0674
    Afbeelding uit: december 2020. De schoorsteen gezien vanaf de hoek Weesperstraat/Sarphatistraat.

    Gebouwd voor de Stadsdrukkerij, die het in 2011 verruilde voor een pand aan de Donauweg.

    De Stadsdrukkerij werd in 1796 opgericht als huisdrukker van de gemeente. Vanaf 1843 huisde het bedrijf in de Sint-Pietershal in de Nes. In november 1916 werd het nieuwe pand aan de Voormalige Stadstimmertuin in gebruik genomen. Het bedrijf werd in 2002 geprivatiseerd. Het verhuisde enige tijd daarna naar de Donauweg, waar het in 2014 failliet ging.

    Het pand is in 2014 verbouwd tot vergadercentrum en flexibele kantoorruimte voor de 'Resultaatverantwoordelijke Eenheid Vastgoed', een onderdeel van de gemeente.

    Het Algemeen Handelsblad nam in mei 1916 alvast een kijkje:

    De nieuwe Stadsdrukkerij maakt met haar baksteenen gevel en haar lagen bouw ā€” er is slechts Ć©Ć©n bovenverdieping ā€” een eenvoudigen indruk. Boven den ingang komt een gevelsteen met de emblemen van het drukkersvak.

    De ruime vestibule is met tegels bekleed; rechts daarvan komen de portiersloge, de winkel, het archief en de kantoren, welker betimmering met cederhout een aangenamen indruk maakt. Trouwens, door voor veel licht te zorgen, is men erin geslaagd het geheele gebouw een vriendelijk aanzien te geven.

    Links van de vestibule ligt de binderij, een groote ruimte van 5 M. hoog, 21 M. lang en 16 M. breed, met pilaren, met lichtgekleurde tegels bekleed, welke tegels ook het onderste deel der wanden bedekken. De vloeren zijn van een houtbekleeding (ijzerhout) voorzien. Naast de binderij ligt de drukkerij, die dezelfde hoogte- en breedte-afmetingen heeft als de binderij, doch 30 meter lang is. Er is hier ruimte opengelaten om een nieuwe machine te kunnen bijplaatsen. Ook hier bestaat de vloerbekleeding uit ijzerhout. Achter de drukkerij ligt het papiermagazijn. Afzonderlijk staat achter het gebouw de garage voor een aan te schaffen vracht-automobiel.

    Op de bovenverdieping ligt, links, de zetterij, een groote lichte ruimte, 34 Meter lang bij eenzelfde breedte en hoogte als drukkerij en binderij, en zeven hooge ramen aan weerszijden. De kap der zetterij ontvangt licht uit het noorden. De vloerbekleeding bestaat ook hier uit ijzerhout. Naast de zetterij komt een ruimte voor de zes zetmachines, voor stereotypie en loodsmelterij.

    Voor electrische ventilatie der zetterij is gezorgd.

    Op de bovenverdieping komen voorts o.a. een kantoor voor bestellingen van gemeentewege en een zeer ruim, vroolijk schaftlokaal.

    Gerekend is met de mogelijkheid, dat de drukkerij wordt uitgebreid door er de binderij bij te trekken. Dan zal de binderij worden ondergebracht op een bovenverdieping, boven de zetterij te bouwen.

    Achter het gebouw, vanaf de straat alleen zichtbaar vanaf het Weesperplein, staat nog een schoorsteen uit de bouwtijd.

      Voormalige Stadstimmertuin 4-6

      Datering:
      1916
      Ontwerp:
      Publieke Werken
      Bouwstijl:
      Berlagiaans
      Oorsponkelijke functie:
      Drukkerij
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      april 2021

      Er zijn 78 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (78)

      Zoeken