1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Koelit. Van Diemenstraat 412

  Datering:
  1898
  Architect:
  Straaten, J.A. van
  Bouwstijl:
  Oorsponkelijke functie:
  Pakhuis en kantoor
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Pakhuis 'Koelit', een van de vier resterende pakhuizen langs de Van Diemenkade bij de Oude Houthaven. Opdrachtgever was de firma Brummer & Co., een handel in huiden, vellen en leer. Het bedrijf hield hier ook kantoor.

  Het Algemeen Handelsblad schreef in augustus 1898:

  Koelit, een Maleisch woord voor [huid of leer], is de naam van de nieuwgebouwde magazijnen der firma Brummer & Co, aan de Barentszkade [oude naam, red.] alhier.

  [...]

  Het gebouw heeft een oppervlakte van 30 x 26 M. Op de vier verdiepingen zijn hoofdzakelijk opgeslagen Java-huiden. Hoe groot de hoeveelheden huiden zijn die in drukke tijden op de zolders zijn geborgen, blijkt genoeg uit dit lijstje: 200.000 geitenvellen, 40.000 buffelhuiden, 20.000 runderhuiden en 10.000 Hollandsche huiden. De laatste worden ingezouten in den kelder, waar voor dit doel een viertal bakken gebouwd zijn. Per dag wordt 1000 kilo zout verbruikt. De andere huiden prepareert men in de fabriek te Bussum.

  Het gebouw aan de Barentszkade is voorzien van vier electrische kranen, die evenals het licht gevoerd worden door een eigen machine. Achter het pakhuis is een kade gebouwd, waarop nog zal komen te staan een bascule met automatisch gewicht. Het water in de Houthaven is zoodanig uitgediept, dat de groote schepen aan de kade kunnen lossen. Met karretjes, die over rails loopen, worden de huiden van de achterzijde van het gebouw vervoerd naar de voorzijde, waar spoorwagens gereed staan, om de lading te vervoeren.

  Opmerkelijk is vooral de inrichting der kantoren. Alle meubels zijn vervaardigd volgens plannen van den genoemden architect [Van Straaten, red.]. De stoelen zijn bekleed met eigen leer. Ten slotte zij vermeld dat de ontvangkamer voor bezoekers een pronkjuweeltje van smaak is.

  Ondanks het mooie pakhuis ging het bedrijf in 1904 failliet. Het pand werd verkocht; nieuwe gebruiker werd de papier- en kartonfabriek Meijer & Couvée. Na het vertrek van dat bedrijf in 1936 werd het pand verbouwd en samengevoegd met het buurpand, het pakhuis van NedVeem. In 1978 vertrok NedVeem; de panden werden in 1981 gekraakt en verbouwd tot Werkgebouw Het Veem.

  Oud adres: Van Diemenstraat 12.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  september 2017
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 2 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken