1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Tichelkerk. Tichelstraat 8-10, Lijnbaansgracht 47-48

  Datering:
  1912
  Architect:
  Bruning, A. & F. van Dennenburg
  Bouwstijl:
  Neoromaans
  Oorsponkelijke functie:
  Kerk
  Status:
  Gemeentelijk monument

  De voormalige St. Antoniuskerk, ook wel Tichelkerk, van de paters kapucijnen. Zij vestigden zich hier op verzoek van de pastoor van de Posthoornkerk voor de zielenzorg van de Noord-Jordanezen.

  De kerk en het bijbehorende klooster aan de Lijnbaansgracht werden ontworpen door de katholieke architect en makelaar Arnoldus A.M. Bruning, die meer kerken heeft gebouwd, en door een van de paters, broeder Felix. De laatste werd geboren als Corn. Baijens in de plaats Dennenburg.

  In 2004-2005 verlieten de laatste paters het klooster en werd het complex verkocht aan de Russisch-orthodoxe gemeente van de heilige Nicolaas van Myra, naar wie de kerk toen ook vernoemd werd.

  Dagblad De Tijd schreef op 1 juli 1912:

  Hedenmorgen is op plechtige wijze door Z.D.H. Mgr. Callier, bisschop van Haarlem, de nieuwe kerk gewijd der E.E. Paters Capucijnen aan de Lijnbaansgracht en de Tichelstraat. De kerk is toegewijd aan den H. Antonius. Eenvoudig en doelmatig is zij ingericht, geheel volgens de plannen en ontwerpen van een der minderbroeders-Capucijnen, die met den bouw was belast.

  Uitwendig is de kerk gebouwd in het romaansche type en wel in baksteenbouw, waarbij slechts zeer matig van natuursteen gebruik is gemaakt voor enkele constructieve en decoratieve onderdeelen. Het inwendige is meer volgens de renaissance. Hierdoor konden kolommen en pilasters rijziger worden en het gezicht op altaar en preekstoel werd minder belemmerd. Van gewapend beton is op ruime schaal gebruik gemaakt o.a. voor geheel de fundeering, voor alle vloeren van rectoraat, kerk en tribune, terwijl mede alle onderlaagbalken en kolommen van gewapend beton zijn.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juli 2017
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 18 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken