1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Boerhaavekliniek. Teniersstraat 1

  Datering:
  1908-1909
  Architect:
  Stuyt, J. & J.TH.J. Cuypers
  Bouwstijl:
  Traditionalisme met classicistische invloeden
  Oorsponkelijke functie:
  Ziekenhuis
  Status:
  Rijksmonument

  Hoofdgebouw van de voormalige Boerhaavekliniek, een in 1902 gesticht privéziekenhuis. Dat sloot in 1994 de deuren. In 1995 maakte de kliniek een doorstart, in het voormalige zusterhuis aan de Johannes Vermeerstraat 31. Het hoofdgebouw werd verbouwd tot kantoorruimte.

  Drijvende krachten achter de kliniek waren de artsen M.A. Mendes de Leon en Otto Lanz. Mendes de Leon, vaak gezien als grondlegger van de gynaecologie, was al in 1889 een eigen vrouwenkliniek begonnen in de Sarphatistraat (hoek Frederiksplein, ontwerp Ed. Cuypers, gesloopt). Zijn dochter legde op 2 juli 1908 de eerste steen van het nieuwe ziekenhuis, dat in 1909 de deuren opende.

  Het kende een eenvoudige indeling naar klassen: eersteklaspatiënten lagen op de eerste verdieping, tweedeklaspatiënten op de tweede, en derdeklaspatiënten op de derde. Op zolder waren slaapkamers van verpleegsters en ander personeel, en droogruimtes voor de was.

  Het Nieuws van den Dag was in mei 1909 lovend over het ontwerp:

  De architect Jan Stuyt heeft veel eer van dit bouwwerk.

  De voorname, smaakvolle stijl geeft de Hollandsche degelijkheid weer. Bij den strengen eenvoud in de behandeling der onderdeelen is een behagelijk en gezellig interieur verkregen, wat een particuliere ziekenverpleging dient te kenmerken. Ook de meubelen zijn met de grootste zorg voor vorm en kleur gekozen.

  Te midden van een grooten tuin staat het gebouw daar aan de Tenierstraat, deftig en voornaam — wijl het aan alle kanten vrij ligt, hebben alle ziekenkamers ruimschoots licht en lucht.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juli 2017
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 27 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken