• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: augustus 1955. Situatie voor de bouw van de Torontobrug.
    Afbeelding uit: 1887. De gevel aan de Stadhouderskade. Afgedrukt in het Vademecum der Bouwvakken van augustus 1887.
    Afbeelding uit: 1884. "Plan ter bebouwing van Amstelhoek". Tekening van de gevels aan Amsteldijk (links) en Stadhouderskade.
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT907325.
    Afbeelding uit: mei 2014. Een van de sgraffito-panelen.

    Kapitaal huis op de hoek met de Amsteldijk. De vensternissen aan de Amsteldijk zijn gedecoreerd met arabeskmotieven.

    Opdrachtgevers waren de makelaars en bouwondernemers Hartgerink en Kramer, kantoor houdend op Stadhouderskade 149 en 150. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect J. Wesseling.

    Het huis staat op een plek die vanouds bekend was als de Amstelhoek. J. de Haan, redacteur van het Vademecum der Bouwvakken, schreef in 1887 het volgende over het huis:

    Het woonhuis beslaat een plekje grond, vroegere jaren als een gedeelte van den tuin Amstelhoek, waarop de koepel stond, bekend. Het was daar een echt gezellig zitje, waar menig Amsterdammer na volbrachten arbeid zijn ankertje het vallen.

    In de dagen, dat de gronden eene enorme waarde aannamen, ongeveer acht jaar geleden, werd dit plekje ook gesleept in den maalstroom, dien koop en verkoop voor menigeen opleverde, toen elk korreltje aarde veranderde in een dubbeltje waarde. De wisselingen op dit gebied maakte het plekje in ruime mate mede, totdat het een eigenaar vond, die de bebouwing ondernam.

    Naar de plannen van den Heer J. Wesseling Gz., architect te Amsterdam, werd de opbouw bewerkstelligd.

    Voor de som van f 90.000 ongeveer ging het over aan den Heer Ricardo, die het bewoont.

    De kamers en suite rez-de-chaussee evenals die daarboven, zijn in oud-hollandschen stijl betimmerd. In de zijkamer bevindt zich een schoorsteen, waarboven een spiegel, die weggeschoven kan worden en daarna het uitricht op de Amsteloevers biedt.

    De geheele bouw levert het bewijs, dat onder de huizen op speculatie daargesteld, er toch nog worden aangetroffen, die door soliditeit uitmunten; al is hun aantal niet groot, des te meer te waardeeren is het echter, waar men die aantreft.

    De genoemde 'Ricardo' was de tot Nederlander genaturaliseerde Duitse koopman Benedict Mayer Ricard (Frankfort a/d Main 1835 - 1897). Hij, zijn echtgenote Mathilda Ochse (Neuss 1834 - ?) en hun twee kinderen woonden eerder op Vondelstraat 1. Het gezin verhuisde in 1891 naar Frankfort.

    Een journalist van het Algemeen Handelsblad mocht in 1886 het dakterras bezoeken:

    Wij hebben heden morgen op het heerlijkste plekje gezeten dat Amsterdam wellicht aanbiedt.

    Wandelend langs het groote huis dat de heeren Hartgerink en Kramer gebouwd hebben op den hoek van Amstel- en Stadhouderskade, werden we genoodigd het fraaie huis eens te zien. Het huis heeft een groot plat dak, met ijzeren hekken omgeven. Op dat plat kan een tuin worden aangelegd; het is met kiezelzand bestrooid en biedt plaats voor een 80 Ć  100 personen. Schooner kijkje dat men van daar over onze stad en omgeving had, genoten wij nooit. Men ziet de schepen zeilen op het IJ, tot de sluis bij Durgerdam; men volgt den loop van den Amstel "kronkelend volgens eigen zoeten wil"; men overziet het Vondelpark zoowel als de Hoogesluis. Het is een uitzicht uit duizenden.

    Na het vertrek van Ricard werd het huis enkele jaren bewoond door Erwin baron Von Ferstel (1861-1925) en zijn gezin. De baron was vice-consul van Oostenrijk-Hongarije. Het consulaat was destijds vlakbij gevestigd, Sarphatistraat 6.

    Volgende bewoners, vanaf 1895, waren Johan Jacob Paehlig (1852-1899) en zijn vrouw Helena Gonggrijp (1862-1944). Ze kregen hier een dochter. Paehlig was rijksbetaalmeester: een ambtenaar belast met de betaling van o.a. pensioenen. Zijn vorige standplaats was Leeuwarden. Hij hield hier kantoor; "ingang via de tuin", aldus een advertentie. Na zijn dood bleef de weduwe hier wonen. Ze hertrouwde met een kapitein van de infanterie, die bij haar introk. Ze woonde hier tot haar door in 1944.

      Stadhouderskade 160

      Datering:
      1885
      Ontwerp:
      Wesseling, J.
      Bouwstijl:
      Neorenaissance XIXB
      Oorsponkelijke functie:
      Woonhuis
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      juni 2023

      Er zijn 19 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (19)

      Zoeken