1850-1940 | Wederopbouw | Na '65 | Complexen | Personen & organisaties | Thema's | Bouwstijlen
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Selecties van bouwwerken

  Gereedschap

  De Star. Rusland 7, Spinhuissteeg 4

  Datering:
  1849 / 1864 / 1908
  Architect:
  Dansdorp, H.H. / H.J. van den Brink / P.J. Bekkers
  Bouwstijl:
  Neoclassicisme XIXA
  Oorsponkelijke functie:
  Kerk
  Status:
  Gesloopt, 1957

  De voormalige rooms-katholieke kerk De Star. Alleen de gevel aan de Spinhuissteeg bestaat nog.

  De kerk kwam voort uit een schuilkerk die in 1698 gesticht was door een pater Augustijner op de plek van een stalling met de naam De Star, vanwege een ster op de gevel. De naam van de stalling ging over op de kerk. Dat gebouw was ongeveer 22 bij 8 meter en 10 meter hoog.

  Op de plek van die oude kerk verrees in 1848-1849 een nieuw gebouw, in opdracht van pastoor Frees ontworpen door H.H. Dansdorp, een architect die verbonden was aan het departement van Waterstaat.

  De "Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst" (1928) noemt als architect P. Giraut, een Belg; die is verder echter volstrekt onbekend. Een artikel in De Tijd uit 1898 noemt ene P. Girant, eveneens geheel onbekend. D'Ailly (1935) stelt dat die Girant een ontwerp maakte vóór Dansdorp, met toren, dat echter werd afgekeurd door de minister voor de r.-k. Eredienst. Daarop schakelde Frees Dansdorp in.

  Geldgebrek maakte dat de bouw pas later werd afgerond. Onder leiding van de Rijsenburgse architect Van den Brink kreeg de kerk in 1864 een hoofdingang in neo-Romaanse stijl aan het Rusland, een priesterkoor, sacristie en doopkapel. Aan de kant van de steeg werd het gebouw een paar meter vergroot, richting Oudezijds Achterburgwal. In november van dat jaar kon de kerk geconsacreerd worden.

  (In het archief van de parochie bevinden zich brieven uit 1860 van de Belgische architect Léon Suys, zoon van de architect van de Mozes en Aäronkerk. Suys laat weten de samenwerking graag voort te willen zetten. Het is echter onbekend waaruit die samenwerking heeft bestaan.)

  De kapel uit 1864, aan het Rusland, maakte in 1908 plaats voor een nieuwe, gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad. Die kapel was ontworpen door P.J. Bekkers. Het gebouwtje, opgetrokken in een renaissance-stijl met gladde witte baksteen (verblendsteen), viel aardig uit de toon in de gevelwand. Voor de decoratie van de gevel, in de vorm van lelies en rozen, was gebruik gemaakt van een nieuwigheid: bricorna-steen.

  In 1929 kwam de kerk buiten gebruik; het teruglopende aantal parochianen kon het geld voor het benodigde onderhoud niet meer opbrengen. Besloten werd een nieuwe kerk te bouwen, de St. Augustinuskerk aan de Postjesweg (ontwerp K.P. Tholens, ingewijd 1932, gesloopt 1979). De parochie gebruikte drie jaar een noodkerk aan de Baarsjesweg.

  De leeggekomen kerkruimte werd aanvankelijk benut door verschillende bedrijven als opslagruimte. Later kwam het gebouw in handen van papiergroothandel Proost en Brandt, die het gebouw in 1955-1957 grotendeels liet slopen; alleen de imposante gevel aan de Spinhuissteeg uit 1848 bleef overeind. Die overleefde ook de volgende afbraakronde, in 1988-1990 voor de bouw van het SAS-hotel.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juni 2020
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 21 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken