1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Rokin 44

  Datering:
  1900
  Architect:
  Herman, J.
  Bouwstijl:
  Traditioneel bouwen art nouveau detaillering
  Oorsponkelijke functie:
  Winkel met kantoren
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Gebouwd voor de winkel in sanitair-artikelen van Th. van Heemstede Obelt, die overkwam van Rokin 36.

  Art nouveau details in de vensters. Het oorspronkelijke balkonhek, ook in de stijl van de art nouveau, is eind jaren 1960 verwijderd.

  Elders in het pand begon Van Heemstede Obelt in 1901 een goudsmidswerkplaats. Vermoedelijk werd die in 1902 voortgezet door de firma Drijfhout. Architect Herman zou later voor Drijfhout een pand in de Nes bouwen. De naam Drijfhout staat nu nog steeds op het fries boven de eerste verdieping.

  Van Heemstede Obelt vertrok in 1908 naar de vestiging aan de De Ruijterkade. De vrijgekomen ruimte werd in 1909 ingenomen door kunsthandel D. Komter, gespecialiseerd in oud-Japanse kunst en moderne schilderijen.

  In 1920 kwam hier boekhandel Van Heteren, uit de Hartenstraat, die het tot 1970 heeft volgehouden. De zaak was in 1920 overgenomen door boekhandelsconcern Meulenhoff & Co, dat hier ook het hoofdkantoor vestigde.

  De in 2000 gerestaureerde gevel wordt wel gezien als het beste ontwerp van Herman.

  Het Nieuw Israëlitisch Weekblad schreef in december 1900:

  Volgens plannen van den architect Jos. Hermans (sic), die ook de ontwerpen voor de twee prachtige villas in de Van Eeghenstraat heeft gemaakt, is op 't Rokin 44 verrezen een winkel van verwarmings- en badkuipen, waterclosets enz. enz. van den heer Th. Van Heemstede Obelt. Vooral het front van den winkel trekt door zijn artistieke uitvoering ieders aandacht, terwijl de geheele inrichting de hand van den kundigen leider verraadt. Aannemer was de firma Crouwer en Kesner. Dat de heer Th. Van Heemstede Obelt, door de bad- en zweminrichting aan De Ruijterkade zeer goed bekend, gezorgd heeft, dat in den nieuwen winkel ook het nieuwste te krijgen is, en dat de sorteering zoo uitgebreid mogelijk is, behoeft niet eens geconstateerd te worden. Zij, die de inrichting met een bezoek vereeren, zullen gaarne erkennen, dat wij niet overdrijven.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  oktober 2017
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 39 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken