• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: april 2020.
    Afbeelding uit: februari 2018.
    Afbeelding uit: 1901. Geveltekening, gepubliceerd in het Bouwkundig Weekblad 32, 1901.
    Afbeelding uit: 1901. Een kijkje in de showroom.
    Afbeelding uit: december 2011.
    Afbeelding uit: juni 2015.
    Afbeelding uit: december 2023.

    Gebouwd voor de winkel in sanitair-artikelen van Th. van Heemstede Obelt, die overkwam van Rokin 36.

    Gevel van baksteen en natuursteen. Art nouveau details in de vensters. Het kunstsmeedwerk werd geleverd door J.T. van Vuuren. Het oorspronkelijke balkonhek, ook in de stijl van de art nouveau, is eind jaren 1960 verwijderd.

    De parterre was Ć©Ć©n grote zaal, waarin allerlei sanitair was opgesteld, zoals badkuipen, closets en stortbakken. In de kelder was nog een tentoonstellingsruimte. Op de verdiepingen waren kantoren en werkplaatsen.

    Volgens het Bouwkundig Weekblad speelde Van Heemstede Obelt een belangrijke rol bij de verbetering van de sanitaire toestand in Nederland. Hij had in Engeland kennis opgedaan van doelmatige inrichting van badkamers en toiletruimtes, en eraan bijgedragen dat Nederland de achterstand rond 1900 had ingelopen. (NB: Obelt was een vaste adverteerder in het weekblad.)

    Elders in het pand begon Van Heemstede Obelt in 1901 een goudsmidswerkplaats. Vermoedelijk werd die in 1902 voortgezet door de firma Drijfhout. Architect Herman zou later voor Drijfhout een pand in de Nes bouwen. De naam Drijfhout staat nu nog steeds op het fries boven de eerste verdieping.

    Van Heemstede Obelt vertrok in 1908 naar de vestiging aan de De Ruijterkade. De vrijgekomen ruimte werd in 1909 ingenomen door kunsthandel D. Komter, gespecialiseerd in oud-Japanse kunst en moderne schilderijen.

    In 1920 kwam hier boekhandel Van Heteren, uit de Hartenstraat, die het tot 1970 heeft volgehouden. De zaak was in 1920 overgenomen door boekhandelsconcern Meulenhoff & Co, dat hier ook het hoofdkantoor vestigde.

    De in 2000 gerestaureerde gevel wordt wel gezien als het beste ontwerp van Herman.

    Het Nieuw Israƫlitisch Weekblad schreef in december 1900:

    Volgens plannen van den architect Jos. Hermans (sic), die ook de ontwerpen voor de twee prachtige villas in de Van Eeghenstraat heeft gemaakt, is op 't Rokin 44 verrezen een winkel van verwarmings- en badkuipen, waterclosets enz. enz. van den heer Th. Van Heemstede Obelt. Vooral het front van den winkel trekt door zijn artistieke uitvoering ieders aandacht, terwijl de geheele inrichting de hand van den kundigen leider verraadt. Aannemer was de firma Crouwer en Kesner. Dat de heer Th. Van Heemstede Obelt, door de bad- en zweminrichting aan De Ruijterkade zeer goed bekend, gezorgd heeft, dat in den nieuwen winkel ook het nieuwste te krijgen is, en dat de sorteering zoo uitgebreid mogelijk is, behoeft niet eens geconstateerd te worden. Zij, die de inrichting met een bezoek vereeren, zullen gaarne erkennen, dat wij niet overdrijven.

      Rokin 44

      Datering:
      1900
      Ontwerp:
      Herman, J.
      Bouwstijl:
      Traditioneel bouwen art nouveau detaillering
      Oorsponkelijke functie:
      Winkel met kantoren
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      december 2020

      Er zijn 39 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (39)

      Zoeken