• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: januari 2021.
    Afbeelding uit: februari 2013.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: circa 1935. Collectie RCE, obj.nr 195.491.
    Afbeelding uit: januari 2021. Stadswapen, aan de voet van de toren.
    Afbeelding uit: maart 2012. Voormalige directie-ingang aan de Herengracht. De sculpturen zijn gemaakt door Lambertus Zijl.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: mei 2013. Op het dakterras.

    Voormalig bankgebouw, gebouwd als hoofdkantoor met baliefunctie van de Amsterdamsche Bank. De kolos loopt van Herengracht tot Amstelstraat, langs het Rembrandtplein. De hoofdingang was aan de Herengracht, de chicste kant.

    Het gebouw staat uit de rooilijn ten opzichte van andere panden aan de oostkant van de Utrechtsestraat. Dat is vanwege een destijds levend idee om de Utrechtsestraat te verbreden en via de Bakkersstraat door te trekken naar de Amstel, om ruim baan te geven aan het verkeer. Verder dan dit gebouw en de sloop van de westkant van de Bakkersstraat is het plan nooit gekomen.

    Berlage trad op als supervisor en ontwierp alleen de gevel; voor het overige tekenwerk waren vader en zoon Ouƫndag ingehuurd. B.J. Ouƫndag overleed nog voor de oplevering. De sculpturen zijn van Lambertus Zijl.

    Het Algemeen Handelsblad was in november 1932 lyrisch over de kolos:

    Hoe aanschouwelijk zouden wij door een film kunnen toonen, welke geheimen en verrassingen de steenmassa bij het Rembrandtplein bevat! Hoe zouden wij door beelden een indruk kunnen geven van den statigen eenvoud, de bewonderenswaardige combinatie van zakelijkheid en goeden smaak en, ten slotte, van de indrukwekkende vindingen en systemen, welke, altesaam, de oprechte bewondering en onverdeelde belangstelling wekken van deskundigen en vaklieden uit allerlei oorden der wereld, die dit nieuwe product van Nederlandsche architectuur in oogenschouw hebben genomen.

    Oorspronkelijk was het onderste gedeelte van het gebouw vrijwel geheel gesloten. Het moest een veilige, ondoordringbare uistraling hebben. In 1966 werd de plint opengewerkt om het gebouw opener te doen lijken, in de geest van die tijd.

    Onder leiding van architect Rijnboutt is het begin deze eeuw verbouwd tot kantoor- en winkelruimte. Het draagt nu de naam The Bank.

    De Amsterdamsche Bank was in 1871 opgericht door een aantal Duitse banken die het bancaire verkeer tussen Nederland en Duitsland wilden verbeteren. Het eerste kantoor was op Herengracht 597, pal naast het huidige gebouw.

    De drie grootste aandeelhouders bij de oprichting waren de Bank fĆ¼r Handel und Industrie (Darmstadt, 17%), de A. Schaafhausen'sche Bankverein (Keulen, 15,5%) en de K.K. priv. Oesterreichische Credit-Anstalt fĆ¼r Handel und Gewerbe (Wenen, 17%). Het initiatief ging uit van de banken in Darmstadt en Keulen en van de firma Eltzbacher, een bankbedrijf met vestigingen in Keulen en Amsterdam. De eerste directie was een driemanschap: F.S. van Nierop, J.H. Spaink jr. en C.H.F. Christmann.

    De bank nam in 1948 de Incasso-Bank over, een andere Amsterdamse bank. Ze werd daarmee de grootste bank van het land. In 1964 volgde de fusie met de Rotterdamsche Bankvereeniging tot Amsterdam-Rotterdam Bank, oftewel de Amrobank. In 1990 fuseerde de bank met de ABN tot ABN Amro. Die werd in 2007 overgenomen door drie buitenlandse banken. Het Nederlandse deel kwam bij het Belgische Fortis; het werd in 2008 opgekocht door de Nederlandse staat, in een reddingsoperatie.

      Rembrandtplein 47, Herengracht 595, Amstelstraat 12

      Datering:
      1926-1932
      Ontwerp:
      Berlage, H.P. & B.J. & W.B. Ouƫndag
      Bouwstijl:
      Berlagiaans, in de geest van de Amsterdamse School
      Oorsponkelijke functie:
      Bankkantoor
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      december 2020

      Er zijn 105 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (105)

      Zoeken