• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: mei 2020.
    Afbeelding uit: 1893. De Bakkersstraat was destijds aanzienlijk smaller dan nu. Desondanks reed er een (paarden)tram door.
    Afbeelding uit: januari 2021.
    Afbeelding uit: mei 2020. Het hoofd met gevleugelde helm stelt waarschijnlijk de Griekse god Hermes voor, Mercurius bij de Romeinen, god van de handel en reizigers. Oorspronkelijk stond op de dakkapel aan de Bakkersstraat ook zo'n buste.
    Afbeelding uit: mei 2020.
    Afbeelding uit: 1979. Gat op de plek van onder meer het in 1976 gesloopte café Brouwerswapen. Er kwam een kantoorpand van de Amrobank. (collectie Bureau Monumentenzorg; uitsnede)
Bron afbeelding: SAA, bestand BMAB00001000093_009.

    Gebouwd als café-restaurant Het Gouden Hoofd, later café l'Opera. Oorspronkelijk met negen bovenwoningen.

    Opdrachtgever was W.F.K. van Nie liet het pand bouwen op de plek waar eerder herberg De Oude Schenkkan had gestaan. De bouw begon in augustus 1889; al in januari 1890 ging het nieuwe café open, de bovenwoningen waren in maart gereed.

    Het Algemeen Handelsblad schreef in januari 1890 over het uitwendige:

    Het gebouw is opgetrokken in Vlaamsche renaissance en draagt met zijn slanken hoektoren weer bij tot de hoognoodige verfraaiing van dit overigens zoo onoogelijk gedeelte van het Rembrandtplein.

    De krant vond ook de herkomst van bijdragende bedrijven van genoeg belang om te melden:

    Ook bij dezen belangrijken bouw is er weer naar gestreefd uitsluitend Nederlandsche krachten te bezigen. De metselwerken werden gemaakt door F. Veit, het stukadoorwerk door W. Ipsen, de gegoten versieringen, door Oldigs, het beeldhouwwerk door Louis de Jong, het gebrandglas door de Ned. Kunstglasfabriek onder bestuur van den heer Geo J. Jas, terwijl de spiegels werden geleverd door de Erven Dorens.

    Caféhouder Willem Frederik Karel van Nie was in 1857 geboren in Amsterdam. Eerder dreef hij een café in de Spuistraat. In 1897 opende hij een hotel aan de Prins Hendrikkade. Hij overleed in 1910.

    Het Gouden Hoofd werd voortgezet door zoon J.B.F. van Nie. Het café-restaurant, inmiddels met hotel op de verdiepingen, kwam in 1928 in handen van de Amstelbrouwerij. Die liet het verbouwen door de Gebroeders Van Gendt en uitbaten door H. van der Werff, voorheen eigenaar van een hotel en exploitant van restaurant Bordelaise.

    De brouwerij verkocht de zaak in 1965 aan vastgoed- en horecamagnaat M. Caransa. Niet veel later werden pand en grond overgenomen door de gemeente, die Het Gouden Hoofd wilde slopen om de Bakkersstraat te kunnen verbreden tot 30 meter. Het idee was om autoverkeer uit de Utrechtsestraat via een aan te leggen brug over de Amstel naar het Waterlooplein te laten rijden, en/of om meer trams door de straat te kunnen laten rijden.

    Zover is het niet gekomen. Wel bleef het pand lang in onbruik, mede door een brand in 1972. In 1986 kwam er na een uitgebreide restauratie een nieuw café, grand café l'Opera, van horecavrouw F. Muije. Dat sloot in 2022; in 2023 kwam er een vestiging van de caféketen Beers & Barrels.

    Oorspronkelijke huisnummers: 35-37.

      Rembrandtplein 27

      Datering:
      1890
      Ontwerp:
      Bombach, C.A.
      Bouwstijl:
      Neorenaissance XIXB
      Oorsponkelijke functie:
      Café-restaurant met bovenwoningen
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      maart 2023

      Er zijn 58 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (58)

      Zoeken