• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: december 2011.
    Afbeelding uit: december 2011. Boven de ingang een groot roosvenster. Daarboven, in een nis, een beeld van de heilige Nicolaas.
    Afbeelding uit: december 2015.
    Afbeelding uit: 1902.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: september 2017.
    Afbeelding uit: maart 2012. Interieur, gezien vanuit het schip naar het koor.
    Afbeelding uit: maart 2012. Plaquette met de beeltenis van architect Bleijs naast de ingang van de kerk, ter herdenking van de honderdste geboortedag van de bouwmeester. Geschonken door de dochter van Bleijs, gegoten bij edelsmidse Brom in Utrecht en geplaatst in 1942.
    Afbeelding uit: maart 2012. Oostelijke zijwand van het schip. Rechts een van de pilasters (schijnzuilen) met Korintische bekroning.
    Afbeelding uit: maart 2012. De grote toren met koepel van binnen. De boogvormige dakdelen ernaast zijn wat bouwkundigen tongewelven noemen, hier uitgevoerd met cassetteplafonds: de ruitvormige bekleding. Rechtsonder het dak van de preekstoel.
    Afbeelding uit: maart 2012. De preekstoel, ontworpen door E. van den Bossche.
    Afbeelding uit: maart 2012. De oostelijke zijbeuk. Bovenin een roosvenster, met daaronder een wandschildering met het Laatste Avondmaal. De twee grote schilderijen (op zeil) tonen delen van de kruisweg uit het passieverhaal.
    Afbeelding uit: maart 2012. Achterzijde.
    Afbeelding uit: 1885. Geveltekening van de voorzijde.
    Afbeelding uit: 1885. Geveltekening van de achterzijde.
    Afbeelding uit: januari 2022. Het rosetvenster boven de ingang. In het midden zit God ("de alfa en de omega"). De vier goudkleurige figuren zijn de symbolen van de vier apostelen: Johannes, Marcus, Lukas, Mattheus (van boven met de klok mee).
    Afbeelding uit: januari 2022. De heilige Nicolaas, met aan zijn voeten in een kuip de drie kinderen die hij weer tot leven wekte.

    De r.-k. Sint-Nicolaaskerk, officieel de Heilige Nicolaas Binnen de Veste. Rechts ervan, op nummer 73, staat de pastorie.

    Slechts één aannemer schreef in op de aanbesteding: de firma Hendriks uit Oss. Die kreeg na enkele dagen beraad de opdracht.

    Het gebouw, een driebeukige kruisbasiliek met twee torens en een koepel, loopt door tot aan de Oudezijds Kolk. De hoogte is desondanks groter dan de diepte. Bleys bouwde in de stijl van de neorenaissance, met allerlei barokelementen. Hij week daarmee af van de mede door Cuypers ingezette katholieke gewoonte om in de stijl van de neogotiek te bouwen.

    Van binnen is de kerk rijk gedecoreerd, geheel in de katholieke traditie. De muurschilderingen zijn gemaakt door Jan Dunselman. Bleys ontwierp in 1890 ook het Maria-altaar.

    Er is allerlei beeldhouwwerk van Emil Van den Bossche, onder meer het Christusbeeld in het roosvenster boven de ingang.

    Nicolaas is de patroonheilige van Amsterdam. De Oude Kerk, van origine katholiek maar ingenomen door protestanten na de Reformatie in de 16e eeuw, was ook een Sint-Nicolaaskerk. De katholieken gebruikten vervolgens een tijd lang een schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal, die eveneens Nicolaas als schutspatroon kreeg. In de negentiende eeuw werd dat kerkje te klein. De pastoor, Van Born, kocht tussen 1863 en 1881 panden aan de Prins Hendrikkade om er een nieuwe Nicolaaskerk te kunnen bouwen. Na de ingebruikname in 1887 van de kerk van Bleys werd het oude schuilkerkje al snel museum Onze Lieve Heer op Solder.

    De Nicolaaskerk kreeg in 2012 de ere-status van basiliek, "Basilica Minor", als 24ste in Nederland.

      Nicolaaskerk. Prins Hendrikkade 76

      Datering:
      1885-1887
      Ontwerp:
      Bleijs, A.C.
      Bouwstijl:
      Neorenaissance XIXB
      Oorsponkelijke functie:
      Kerk
      Status:
      Rijksmonument (4140)
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      mei 2022

      Er zijn 160 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (160)

      Zoeken