1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Artisbibliotheek. Plantage Middenlaan 45

  Datering:
  1872
  Architect:
  Salm, A. & G.B. Salm
  Bouwstijl:
  Neoclassicisme XIXB
  Oorsponkelijke functie:
  Bibliotheek
  Status:
  Rijksmonument

  Het bibliotheekgebouw van Artis. Er werden ook preparaten en schelpen tentoongesteld, en de begane grond heeft dienst gedaan als stalruimte.

  Het is in drie fasen ontstaan: in 1866-1867 het bibliotheekgebouw, in 1869 het faunamuseum, en weer drie jaar later het middendeel met de hoofdingang.

  Het Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage schreef in september 1867 in de rubriek Amsterdamsche Brieven:

  Het schoone bibliotheek-gebouw van Natura Artis Magistra nadert zijne voltooijing. Het zal een sieraad te meer zijn van deze steeds in belangrijkheid toenemende aangename en nuttige instelling, die den bezoeker eene even rijke afwisseling als leerrijke verpozing schenkt, dank zij het onvermoeide streven van den geleerden en hoogst verdienstelijken directeur dr. G. F. Westerman, aan wien dan ook kort geleden de eer is te beurt gevallen benoemd te worden tot buitenlandsch lid van de Zoölogical Society te Londen, eene onderscheiding te belangrijker omdat bedoelde maatschappij krachtens hare statuten slechts een beperkt getal (25) buitenlandsche leden bezit.

  De twaalf grote, pastelkleurige diersgraffito's op de voorgevel zijn in 1952 gemaakt door Jan Groenestein. Sgraffito is een techniek waarbij in verse mortel een lijntekening wordt gekrast, die vervolgens, nog nat, wordt ingekleurd. Volgens een bericht uit 1952 in het dagblad De Waarheid waren conducteurs van passerende trams en bewoners van het tegenovergelegen Sint Jacob zeer te spreken over de muurkunst.

  Artis nam het gebouw in 2017 weer in eigendom over van de UvA.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  maart 2018
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 39 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken