1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
  • architect
  • straat
  • stijl
  • functie
  • tools
  • Gereedschap

    Nieuwe Doelenstraat 12-14

    Datering:
    1890
    Architect:
    Poggenbeek, F.W.M.
    Bouwstijl:
    Neorenaissance XIXB
    Oorsponkelijke functie:
    Bankkantoor
    Status:
    Rijksmonument

    Gebouwd als kantoor van de bankiersfirma Labouchère Oyens & Co. Dat was sinds 1881 de naam van Ketwich & Voombergh, uit 1790. In 1902 werd de naam gewijzigd in "Labouchère Oyens & Co.'s Bank". Labouchère was van origine een hugenootse familie. Het bedrijf werd in 1913 overgenomen door de Rotterdamsche Bank.

    De bank verhuisde in 1908 naar een nieuw pand aan Spuistraat en Singel. Het gebouw in de Nieuwe Doelenstraat werd toen verkocht.

    Van 1913 tot 1923 was hier het secretariaat gevestigd van de in 1913 opgerichte Volksuniversiteit. De cursussen werden elders gegeven.

    Tot 2006 was de bank Theodoor Gilissen hier en in nummer 10 gevestigd. De panden maken nu deel uit van Hotel de l'Europe, na een verbouwing in 2008-2010.

    Bij de opening van het gebouw in maart 1890 schreef het Nieuws van den Dag:

    Toen voor eenigen tijd een der grootste huizen in de Doelenstraat, het kantoorgebouw van de firma Labouchère Oyens, ter amotie werd gedoemd, mochten we zoo eenige vrees te kennen geven met betrekking tot hetgeen, in plaats daarvan, vooral aan den Amstelkant, zou verrijzen, daar het hier een eenig stadsgezicht geldt.

    Deze vrees, al aanmerkelijk getemperd toen we hoorden wie aan 't herbouwen zouden gaan, is thans volkomen beschaamd geworden. Op de plaats, waar de beide verdwenen huizen gestaan hebben, is een gebouw verrezen en zoo goed als reeds voltooid, waarvoor uit ruime beurs geput is en dat door de smaakvolle wijze, waarmede de architect F.W.M. Poggenbeek het deed optrekken, een werkelijk sieraad voor de straat is geworden.

    Houdt men in 't oog, dat in het gebouw uitsluitend kantoorlokalen zullen gevestigd dan vooral moet aan eigenaren en bouwmeester lof gebracht worden voor hun pogen — met volkomen succes bekroond — om niet alleen een doelmatig ingericht gebouw, maar ook een uit architectonisch oogpunt schoon geheel te verkrijgen.

    Maakt de flinke voorgevel, in gewijzigden Duitschen renaissancestijl, met zijn fraaie portiek een goeden indruk, niet minder — wij zouden wel willen zeggen: nog meer — is dit het geval met den achterkantgevel aan den Amstel, waar in het inspringend gedeelte vooral de op het water uitgebouwde veranda met haar aardige kolommetjes, van den overkant gezien, op het vriendelijkst de aandacht tot zich trekt.

    Deze verandering was dus werkelijk eene groote verbetering.

    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    september 2017
    Link Twitter Facebook E-mail

    Er zijn 61 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Zoeken