1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
  • architect
  • straat
  • stijl
  • functie
  • tools
  • Gereedschap

    Max Euweplein 10-60

    Datering:
    1848 / 1991
    Architect:
    Warnsinck, I. & J.G. van Gendt / P. Zaanen
    Bouwstijl:
    Oorsponkelijke functie:
    Gevangenis
    Status:
    -

    Voormalige strafgevangenis. Het gebouw staat op het voormalige bolwerk Schinkel. Het was de eerste cellulaire gevangenis van Nederland, bedoeld voor eenzame opsluiting. Eerder werden gedetineerden ondergebracht in zalen in tuchthuizen.

    Mede-architect Johan van Gendt (de vader van de grote A.L. van Gendt) had een studiereis naar Engeland gemaakt om daar de modernste gevangenissen te bezoeken. Zijn baas Isaäc Warnsinck was sinds 1845 architect-adviseur van het ministerie van Justitie. Het duo bouwde in 1856 ook de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht, eveneens op een voormalig bolwerk en met een gelijkvormige plattegrond.

    In 1890 werd het kruisvormige gebouw verbouwd tot huis van bewaring door de toenmalige architect van Justitie, W.C. Metzelaar. Het voorgebouw aan de Weteringschans werd korter gemaakt om de straat te kunnen verbreden en om plaats te maken voor dienstwoningen van het nieuwe kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen.

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de gevangenis gebruikt door de Sicherheitsdienst, die hier gevangenen opsloot en ondervroeg. Joodse gevangenen (bijvoorbeeld Anne Frank en haar gezin) verbleven hier doorgaans kort, voor ze naar kampen werden vervoerd.

    In 1978 werd het huis van bewaring gesloten; de laatste gedetineerden werden overgebracht naar de toren 'De Schans' in het nieuwe Bijlmerbajes-complex.

    In 1991 was de verbouwing tot kantoren, winkels en casino gereed, naar ontwerp van Pieter Zaanen.

    Laatste wijziging:
    november 2017
    Link Twitter Facebook E-mail

    Er zijn 12 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Zoeken