• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: circa 1926. Luchtfoto van het toen nog fonkelnieuwe gebouw.
    Afbeelding uit: april 2020. Vleugel met de ingang van het museum, aan de Linnaeusstraat.
    Afbeelding uit: juli 2011. Zijvleugel aan de Linnaeusstraat, met het museum.
    Afbeelding uit: januari 2024. Sinds 2023 heet het museum Wereldmuseum.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012. Gevel Linnaeusstraat.
    Afbeelding uit: maart 2012. Achterzijde aan het Oosterpark. Deze ingang was bedoeld als de koninklijke, maar toen koningin Wilhelmina de 'gewone' hoofdingang zag, was haar keuze snel gemaakt.
    Afbeelding uit: maart 2018.
    Afbeelding uit: april 2012. Ingang van de afdeling Tropische Producten, aan de Mauritskade. Die afdeling was een van de drie van het Koloniaal Instituut; de andere waren Volkenkunde (antropologie) en Tropische Hygiƫne.
    Afbeelding uit: december 2021. Ingang aan de Linnaeusstraat, oorspronkelijk voor de afdeling culturele en fysische antropologie van het instituut.
    Afbeelding uit: september 2012. De panelen van deze schouw in een van de vergaderzalen tonen de drie werkterreinen van het Koloniaal Instituut: hygiƫne, volkenkunde en handel.
    Afbeelding uit: september 2012. Een van de trappen aan weerszijden van de koninklijke ingang, aan de achterkant.
    Afbeelding uit: september 2012. De marmeren hal.
    Afbeelding uit: oktober 1926. De plechtige opening door koningin Wilhelmina, in de marmeren hal.
    Afbeelding uit: september 2012. Hoofdingang. Naast het hoofd van Jan Pietersz. Coen prijkt zijn uitspraak "Dispereert niet, want Godt met ons is". Coen was een van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indiƫ.
    Afbeelding uit: september 2012. Linker zijdeur. "Het daghet in het oosten"
    Afbeelding uit: september 2012. Rechter zijdeur. "Het lichtet overal"
    Afbeelding uit: september 2012. Klinken van buitendeuren en -ramen werden in de vorm van een haan gemaakt; die staat voor waakzaamheid.
    Afbeelding uit: september 2012. Klinken van binnendeuren werden gemaakt in de vorm van een slurf. Het aanraken van de slurf van de hindoegod Ganesha zou moed geven.
    Afbeelding uit: september 2011. Symboliek rechts boven de hoofdingang. 
Wapenschild met toren (waarschijnlijk Middelburg); wapenschild van de VOC-kamer Middelburg; wapenschild van een admiraliteit (gekruiste ankers en de letters PPP = pugno pro patria, ik strijd voor het vaderland). 
Daaronder een reliƫf met de tekst Ago quod ago: ik doe wat ik doe, of, ik doe ƩƩn ding tegelijk; de lijfspreuk van raadspensionaris Johan de Witt.
    Afbeelding uit: september 2011. Symboliek links boven de hoofdingang. 
Wapenschild van een admiraliteit (gekruiste ankers en de letters PPP = pugno pro patria, ik strijd voor het vaderland); wapenschild van de VOC-kamer Amsterdam; wapenschild Amsterdam. 
Daaronder een reliƫf met een wetboek en de tekst Est modus in rebus: er is maat in de dingen, een regel uit een tekst van Horatius.
    Afbeelding uit: december 2021. De beeldengroep boven de hoofdingang.

    Het Koloniaal Instituut, tegenwoordig Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). In het gebouw is ook het Tropenmuseum gehuisvest, met ingang aan de Linnaeusstraat.

    Het museum begon in 1865 in Haarlem als Koloniaal Museum, met een collectie van bijzondere voorwerpen die door Nederlanders uit 'de Oost' waren meegenomen. De objecten dienden voor lering en vermaak van het publiek maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. In 1910 werd besloten om de inmiddels flink gegroeide collectie naar Amsterdam te verhuizen, naar een gebouw waar ook onderzoeksafdelingen in gehuisvest zouden kunnen worden. De gemeente stelde een terrein beschikbaar aan de rand van het Oosterpark, waar tot 1894 de Oosterbegraafplaats lag.

    De bouw begon in 1915 maar was pas in 1926 gereed. De lange bouwtijd is te verklaren door de Eerste Wereldoorlog.

    De bouwstijl is historiserend en voor die tijd nogal traditionalistisch. De Hollandse neorenaissance was eind 19e eeuw razend populair, maar was in de 20e eeuw uit de smaak geraakt.

    J.J. van Nieukerken en zijn zoons M.A. en J. van Nieukerken leverden in 1912 het ontwerp. De gemeentelijke Schoonheidscommissie keurde het af, maar dat advies werd door het gemeentebestuur terzijde gelegd. Daarop trad de commissie af. Tot de leden behoorden vooraanstaande architecten als A. Salm, B.J. Ouƫndag, H.J. Walenkamp en A.W. Weissman. J.J. van Nieukerken overleed in 1913; de zoons maakten het werk af.

    Een 'Commissie voor de Symboliek' stelde heeft het schema op waarin de talloze decoraties zijn uitgevoerd. Daarvoor werden diverse kunstenaars ingeschakeld. Aan het exterieur droegen vooral Willem Retera (reliƫfs), Louis Vreugde (beelden) en W.O.J. Nieuwenkamp bij.

    Filmbeelden uit 1930.

    Anno 2021 gebruikt het door bezuinigingen gekrompen KIT nog slechts een klein deel van het gebouw. De rest van het kantoorgedeelte wordt verhuurd.

      Tropeninstituut. Mauritskade 62-64, Linnaeusstraat 2

      Datering:
      1915-1926
      Ontwerp:
      Nieukerken, J.J. van, M.A. van Nieukerken & J. van Nieukerken
      Bouwstijl:
      Neorenaissance XXA
      Oorsponkelijke functie:
      Instituut en museum
      Status:
      Rijksmonument (526987)
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      september 2021

      Er zijn 66 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (66)

      Zoeken