• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: november 2015. Parkzijde. De oude opbouw is in 2015 vervangen door een nieuwe, hogere.
    Afbeelding uit: oktober 2020.
    Afbeelding uit: 1917.
    Afbeelding uit: februari 2013. Parkzijde, voor de verbouwing.
    Afbeelding uit: oktober 2020.
    Afbeelding uit: juli 2011. Middenpartij, voor de verbouwing.
    Afbeelding uit: juli 2011. Oostvleugel, voor de verbouwing.
    Afbeelding uit: juli 2011. Westvleugel, voor de verbouwing. Boven de ingang staat "Instituut voor Tropische Hygiène Afdeeling van het Koloniaal Instituut".
    Afbeelding uit: februari 2017. De westvleugel, na de verbouwing tot hotel.
    Afbeelding uit: januari 2014. Boven de ingang aan de kant van het park staat "Anno 1916" en "Laboratorium voor de gezondheidsleer".

    Een voormalig gebouw van de gemeentelijke universiteit: het Laboratorium voor de Gezondheidsleer. Later werd het gebruikt door het Zoölogisch Museum, dat hier reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren had ondergebracht.

    Hier was vanaf de opening ook lange tijd de afdeling Tropische Hygiëne van het Koloniaal Instituut (nu KIT) gehuisvest, op de eerste verdieping van de westelijke vleugel.

    Naast laboratoria, cursusruimte en werkplaatsen waren er ook twee gehoorzalen, een grote voor 140 toehoorders in het middendeel en een kleine voor 50.

    In de tuin was een stal met hokken voor proefdieren.

    Aan de financiering lag een deal ten grondslag tussen de gemeente en het Koloniaal Instituut, gemaakt in 1911, toen het KI nog moest beginnen met de bouw van het eigen gebouw. Het KI kreeg het benodigde terrein in erfpacht voor ƒ 1,- per jaar, en de gemeente zou 20% van de bouwkosten op zich nemen. In ruil daarvoor moest het KI ƒ 110.000,- bijdragen aan het Laboratorium.

    De bouw verliep moeizaam. Het ontwerp van Publieke Werken werd in 1912 goedgekeurd. Gedurende 1913 werd dit deel van de voormalige Oosterbegraafplaats geschikt maakt voor bebouwing. De fundering was in 1914 gereed. De aanbesteding van het gebouw zelf mislukte echter: geen enkele aannemer kon het werk uitvoeren tegen het bedrag dat de gemeente bereid was te betalen. PW kwam vervolgens met een soberder ontwerp. De bouw begon eind 1915, en in 1916 was het gebouw grotendeels gereed. De materiaalschaarste tijdens WO I leidde er echter toe dat installaties zoals de verwarming pas in 1917 in werking konden worden gesteld.

    Hoofdarchitect was in 1912 het toenmalig hoofd Gebouwen van Publieke Werken, J.B. Springer. Hij bezocht samen met de hoogleraren Saltet en Van Loghem soortgelijke instituten in het buitenland. Waarschijnlijk was J.M. van der Mey ook betrokken bij het ontwerp; hij was destijds esthetisch adviseur van PW, en de bouwtrant is geheel anders dan Springers eigen, 19e-eeuwse stijl. Het ontwerp werd versoberd onder leiding van Springers opvolger Hulshoff.

    De bovenste verdieping werd in 1931 toegevoegd.

    De universiteit verliet het gebouw rond 2013. Het is verkocht en verbouwd tot hotel, het Generator Hostel. Daartoe werd de verdieping uit 1931 gesloopt en vervangen door twee nieuwe bouwlagen.

    Gemeentelijk monument sinds 2022.

      Mauritskade 57

      Datering:
      1916-1917
      Ontwerp:
      Publieke Werken
      Bouwstijl:
      Amsterdamse School
      Oorsponkelijke functie:
      Instituut
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      maart 2024

      Er zijn 17 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (17)

      Zoeken